Ciasto z mąką kokosową i rabarbarem

07:06:00

Bardzo lubię wypieki z mąką kokosową. Nadaje ona ciastom zarówno fajnego smaku, jak i struktury. Nie spodziewałam się jednak, że ciasto z jej udziałem może być tak miękkie, puszyste i wilgotne! Przedstawiam Wam nowy hit sezonu - ciasto z mąką kokosową i rabarbarem. Kwaskowate owoce idealnie współgrają ze słodkim aromatem kokosa. Spójrzcie tylko na ten skarmelizowany wierzch - aż ślinka cieknie! Na jednym kawałku ciężko jest poprzestać ;)




Składniki:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu lub innego, płynnego słodzidła (użyłam melasy karobowej, stąd ciemniejszy kolor ciasta)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć rabarbar i posypać cukrem trzcinowym.

W naczyniu wymieszać jajka, miód, mleko i olej kokosowy. Osobno wymieszać sodę, sól oraz mąkę kokosową. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić mikserem lub łyżką). Przygotowane ciasto wylać na rabarbar,wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.

Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjąć ciasto z foremki obracając je do góry nogami.
Smacznego!


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Cześć, moje ciasto właśnie trafiło do piekarnika. Zrobiłam je z dwóch porcji jednak mam problem.. wyszło zbyt gęste, wina raczej mąki kokosowej. Robię z nia ciasto pierwszy raz i boje się że wyjdzie zakalec.. czy tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciasto przed wstawieniem do piekarnika też wyszło gęste, a jednak urosło i było puszyste po upieczeniu :) Mam nadzieję, że u Ciebie wyjdzie podobnie. Z doświadczenia wiem, że mąka mące nie równa, czasem trzeba przyjrzeć się, w jaki sposób chłonie płyny. Jeśli to Twój pierwszy raz z mąką kokosową, to może po prostu musisz się z nią "zapoznać" :) Trzymam kciuki!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy