Brownie z mąką kokosową (bez glutenu)

09:12:00

Nie ma to jak kawałek dobrego brownie! To niewysokie, ale za to mocno czekoladowe ciasto jest po prostu uzależniające - dlatego postanowiłam upiec wersję, w której zjedzenie kolejnego kawałka nie będzie obkupione ogromnym poczuciem winy ;) Brownie z mąką kokosową to moja wariacja na temat tego czekoladowego ciasta. Jest REWELACYJNE! Nie zawiera zbóż, jest więc naturalnie bezglutenowa. Jeśli dodacie ksylitol, ciasto będzie jeszcze bardziej zdrowe (choć cukier też się sprawdzi). PS - to ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Jeden kawałek uchował mi się przez 5 dni i ani odrobinę nie stracił na smaku :)




Składniki na ok. 9 kawałków:
  • 50 g mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego, przestudzonego masła (ok. 125 g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub ok. 60 g ksylitolu)
Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki 30%

Kwadratową blaszkę (moja o wym. 18x18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę kokosową, kakao i cukier (lub ksylitol) wymieszać w naczyniu. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, roztopione masło i mleko. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować. Masę przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut - patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę, roztapiając w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem lub śmietanką. Dokładnie wymieszać, aż składniki utworzą lśniącą polewę. Udekorować nią brownie i (opcjonalnie) posypać wybranymi dodatkami (u mnie pestki granata i jagody goji, świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe dla podkreślenia smaku ciasta).

Smacznego!

Inspiracja

You Might Also Like

26 komentarze

  1. Uwielbiam mąkę kokosową :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka kokosowa mnie oczarowała, a Twój pomysł genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, tej mąki tak mało?
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mąka kokosowa bardzo zagęszcza ciasto, gdyż wchłania wszystkie płyny. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  4. Boskie 😍 Miałam iść po składniki na polewę, ale chyba nie ma sensu, bo połowa już zniknęła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czy masło można zastąpić olejem kokosowym? jeśli tak to jak Pani myśli ile można go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Dałabym jakieś 2/3 szklanki roztopionego oleju. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. PS proszę obserwować konsystencję ciasta. Jeżeli będzie zbyt gęste, należy dodać troszkę więcej mleka :)

      Usuń
    3. Ja dałam oleju kokosowego na wysokość dwóch palców w szklance od whiskey - ciasto wyszło wyśmienite (dodałam ciut wiecej mleka i maki)

      Usuń
    4. Super, dziękuję za informację o udanej modyfikacji :) Cieszę się, że ciasto smakuje!

      Usuń
    5. Ale 50g to 5dkg to chyba pomyłka z tą mąką proszę odpisać bo jutro chcę wypróbować to ciasto pozdrawiam ��

      Usuń
    6. Nie ma pomyłki, ma być 50g mąki :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witam! jakiej wysokosci jest mniej wiecej to brownie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest wysokie - ma może 3 lub 4cm. Taka specyfika Brownie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Pytam, bo nie jestem pewna czy mi wyszło ;)

      Usuń
    3. A jakiej firmy mąkę kokosową Pani używa. Mam wrażenie, że moja jest dość "ciężka" i ciężko mi uzyskać z niej fajne ciasto

      Usuń
    4. Zauważyłam, że mąki kokosowe różnią się od siebie dość znacznie w zależności od producenta, dlatego też należy dodawać je do przepisu stopniowo - różnie chłoną płyny i może się okazać, że sypiemy jej stanowczo za dużo. Ważne, żeby była drobno zmielona (nie powinna mieć większych grudek). Zazwyczaj kupuję mąkę kokosową w sklepach ze zdrową żywnością lub zamawiam przez internet. Na pewno mogę polecić firmy Ekogram, PureRein, Intenson czy Vitpak.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    5. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z mąka kokosową i pierwsza na jaka natrafiłam, w sklepie ze zdrową żywnością oczywiście, była mąka z firmy MyVita. Nie jestem jednak do końca z niej zadowolona, więc przetestuję teraz którąś z mąk polecanych przez Panią. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Super przepis, ja jednak robię to trochę inaczej i wychodzi lżejszy, bardziej puszysty. Najpierw ubijam białka, do ubitych dodaję cukier i na koniec żółtka...trochę jak się robi biszkopt. Potem dodaję resztę składników i delikatnie mieszam. Wychodzi super i czasem przekładam kremem z owocami. Pozdrawiam i czekam na więcej takich wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z takimi modyfikacjami, wypróbuję następnym razem :) Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało!

      Usuń
  8. Przepis rewelacyjny, Ciasto obłędne, uwielbia je cała rodzina.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy