Ucierane ciasto z serem i śliwkami

07:24:00

Sama nie wiem dlaczego, ale ciasto ze śliwkami kojarzy mi się z końcem wakacji. Kilka lat temu zamieściłam na blogu przepis na ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. Dziś, trochę sentymentalnie, powracam do początków mojego bloga - to już 4 lata, odkąd piszę, robię zdjęcia, gotuję i smakuję - wszystko po to, by móc podzielić się z Wami tym, co w moim odczuciu zasługuje na upublicznienie. Po tych czterech latach wracam do tych samych smaków w nieco innej formie. Są śliwki, jest ser, ale ciasto tym razem jest ucierane. Prostota triumfuje.







Składniki na kwadratową formę 21cm x 21cm:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • Masa serowa:
  • 300 g kremowego serka (użyłam zmielonego twarogu na serniki)
  • 2 łyżki cukru
  • Ponadto:
  • ok. 150 g śliwek


Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Masło roztopić i ostudzić. Wlać do misy miksera, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zacząć ucierać. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masła z cukrem dodać żółtka, mleko i połowę przesianej mąki. Zmiksować na gładką masę. Dodać drugą połowę mąki i krótko wymieszać. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kilku partiach wmieszać ją do ciasta, bardzo delikatnie, przy pomocy silikonowej łopatki.
Serek zmiksować z cukrem. Uwaga - jeśli używacie twarogu, należy zmielić go wcześniej, np. blenderem.
Blachę o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć ser, a na samą górę - połówki śliwek (umytych, wypestkowanych). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 40 minut. Smacznego!


You Might Also Like

2 komentarze

  1. mi też ciasto ze śliwkami kojarzy się z końcem lata. Masz rację, że prostota triumfuje. Takie ciasta najlepsze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie! Proste ciasta zawsze smakują ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy