Jabłkowe placuszki jaglane (moje ulubione)

08:36:00

Jestem prawdziwym omleto- i plackożercą, szczególnie ostatnio. Odkrywam wciąż nowe smaki, wyszukuję różne nietypowe mąki, eksperymentuję z dodatkiem przeróżnych owoców. Kiedy jednak odkryję tę jedną, idealną (według mnie i moich kubków smakowych) recepturę, ciężko mi przestawić się na coś innego. Tak było (i nadal jest) z najlepszym owsianym omletem jabłkowym, oraz z placuszkami kakaowo-bananowymi z mąką kokosową. Teraz na podium wkraczają jabłkowe placuszki jaglane. Niezwykle puszyste, delikatne, wprost rozpływające się w ustach! W zasadzie są bardzo podobne do wspominanego omleta jabłkowego, z tym, że różnią się dodatkiem płatków (tutaj używam jaglanych, przez co jest to śniadanie bez glutenu) i tym, że smażę małe placuszki zamiast jednego dużego placka (choć próbowałam, omlet z tego przepisu wychodzi równie pyszny!). Spróbujcie koniecznie.




 Składniki na ok. 8 małych placuszków (lub jeden duży omlet):

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 jabłka
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu/ ksylitolu/ cukru
  • olej kokosowy do smażenia
Jabłko dokładnie umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Dodać płatki jaglane, cynamon i coś do posłodzenia, wbić jajka i zmiksować wszystko przy pomocy blendera. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta, formować okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron na rumiano.
Podawać z ulubionymi składnikami - u mnie jogurt naturalny i syrop kokosowy.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. wyglądają bajecznie <3
    Ja ostatnio odkryłam moc białkowej odżywki z płatkami owsianymi, sztooos <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki na śniadanie :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, bo można wykorzystać płatki jaglane, a nie kaszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy