Placuszki/ Śniadanie

Placuszki bananowo-kakaowe z mąką kokosową

Chociaż zazwyczaj rano wolę usmażyć jednego, dużego omleta lub placek owsiany, tym razem postawiłam na małe placuszki. Dodatek mąki kokosowej sprawił, że są przepyszne! Nie zawierają glutenu ani dodatkowego cukru – cała słodycz pochodzi z banana. Podałam je z masłem orzechowym, poezja!

Składniki na 8 małych placuszków:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Banana rozgnieść na papkę, połączyć z żółtkami i mąką kokosową oraz kakaem. Pianę delikatnie połączyć z resztą masy, mieszając ostrożnie przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzać olej, kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z dwóch stron. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj