Tarta rustykalna z jabłkami

09:00:00

Rustykalna tarta to staromodne ciasto pieczone bez użycia formy. Niedbale zwinięte kruche ciasto wypełnione moją ulubioną odmianą jabłek - papierówkami - to prawdziwy dowód na to, że proste smaki bronią się same. Nie spodziewałam się, że ta tarta zrobi na wszystkich tak wielkie wrażenie! Dawno nie usłyszałam tak wielu komplementów, kiedy częstowałam nią znajomych. Koniecznie spróbujcie. Zakochacie się w tym smaku!



źródło: Kwestia Smaku

Składniki:

  • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 400 g jabłek - u mnie papierówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiać, dodać cukier, cynamon i sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Używając noża, posiekać masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę. Na środku ciasta ułożyć jabłka, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zawinąć ciasto na jabłka. Owoce posmarować roztopionym masłem.
Tartę wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Witaj, wpadłem na blog czytając Twój post z 2016 o mleku roślinnym. To super, że wegetarian jest coraz więcej. Długo jesteś na tym stylu życia? Ja może z półtorej roku. I jak Ci idzie, jeśli chodzi o suplementacje? Ja nie suplementuje narazie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Chociaż w mojej diecie przeważają warzywa, jem także małe ilości mięsa, więc nie mogę się nazwać wegetarianką. Od zawsze jednak lubiłam jeść zdrowo, a od jakichś 4 lat robię to z większą świadomością i rozwagą :)
      Jeśli chodzi o suplementację, nie jest mi ona konieczna (oprócz witaminy D). Wykonuję regularnie badania i szczęśliwie nie mam niedoborów :)

      Usuń
  2. Nie spotkaliśmy się jeszcze z rustykalną tartą. Dziękujemy za inspiracje. Spróbujemy wykonać ją z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy