Tarta z kaszy jaglanej ze szpinakiem

18:25:00

Jestem wielką fanką tarty na słono. To świetny pomysł na lunch w pracy - piekę raz, dzielę na porcję i wkładam do pudełka razem z sałatką. Taki lekki posiłek sprawdza się u mnie idealnie, zwłaszcza latem. 
Kiedy koleżanka w pracy podzieliła się ze mną pomysłem na tartę ze szpinakiem, wiedziałam, że to moja bajka. Przetestowałam już wiele wersji, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, że tarta z kaszy jaglanej może być taka smaczna! Jaglany spód wbrew pozorom nie jest miękki i wilgotny, ale przyjemnie chrupiący. Razem ze szpinakiem tworzy bardzo fajną, zdrową całość. Polecam!



Składniki:

spód:
150 g kaszy jaglanej
1 płaska łyżeczka soli
30 g twardego sera długo dojrzewającego (u mnie Bursztyn, może być też Parmezan)
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej (lub innej, np. orkiszowej)
pół łyżeczki suszonego oregano

wypełnienie:
300 g mrożonego szpinaku
2 jajka
150 g ricotty lub serka śmietankowego
20 g sera długo dojrzewającego
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku


Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, podprażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalać wrzątkiem, przepłukać i odlać wodę. Zalać świeżą wodą (ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy), dodać sól i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie całkowicie miękka. Lekko przestudzić, po czym zblendować z pozostałymi składnikami na spód. Formę do tarty (u mnie o śr. 21 cm) wysmarować odrobiną masła i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej jaglaną masę i dobrze dociskając, wyrównać powierzchnię. Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Szpinak rozmrozić. Dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odparować nadmiar wody i lekko ostudzić. Następnie do szpinaku dodać jajka i serek, roztrzepać widelcem. Masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.


sprawdź też inne pomysły na tarty, które pojawiły się już na blogu: TARTY

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy