Sałatka warstwowa z brokułem

07:40:00

Zapragnęłam przywołać wiosnę. Zaczynam od kuchni! Czy może być coś bardziej wiosennego, niż sałatka w żółto-zielonych barwach? :) Sałatka warstwowa z brokułem będzie fajną propozycją także na wielkanocnym stole. Jest elegancka i pięknie się prezentuje. Do jej wykonania potrzebne będą metalowe obręcze, dzięki którym sałatka zachowa swój kształt. Można je bez problemu nabyć w większych marketach:)



Składniki na 2 porcje:

  • 3 jajka
  • 1/2 brokuła
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej, odsączonej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • szczypiorek i czarnuszka - opcjonalnie, do przybrania

Jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli i pieprzu.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół, wyjąć żółtka. Zetrzeć na tarce osobno białka oraz żółtka (do oddzielnych naczyń). Do białek dodać 1 łyżkę sosu majonezowo-jogurtowego i wymieszać. Żółtka również wymieszać z 1 łyżką sosu.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą na sicie, aby zachowały intensywnie zielony kolor, odsączyć i drobno pokroić. Wymieszać z 2 łyżkami  sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Selera umyć i osuszyć, pokroić w drobne plasterki.
Na talerzu ułożyć metalową obręcz. Na spód ułożyć pokrojonego selera. Przykryć warstwą białek, przyklepując delikatnie. Na białka wyłożyć łyżkę sosu. Wyłożyć warstwę brokułową, posypać kukurydzą i przykryć kolejną warstwą brokułową. Lekko docisnąć, wyłożyć żółtka. Ostrożnie zdjąć obręcz. Sałatkę posypać szczypiorkiem i czarnuszką (opcjonalnie).
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Świetnie się to prezentuje. Wydaje mi się, że całkiem przyjemna propozycja nawet na romantyczną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wygląda <3 muszę przyznać, że sałatki podane w ten sposób o wiele smaczniej wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy