Śniadanie/ Wytrawne

Szakszuka z pomidorami i cukinią

Rozgrzewająca, dodająca energii, niesamowicie pyszna – Szakszuka z pomidorami i cukinią to potrawa, którą ostatnio powtarzam bardzo chętnie. Lubię zacząć dzień od takiego śniadania. Jajka w połączeniu z gęstym, pomidorowo-warzywnym sosem tworzą bardzo smaczną całość. Polecam wypróbować!

Składniki na jedną porcję 
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 duży pomidor malinowy
1/4 czerwonej papryki
1/4 cukinii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 lub 2 jajka
sól, pieprz, świeża bazylia, kurkuma, słodka papryka, kmin rzymski
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać pokrojoną dość drobno cukinię, doprawić solą, pieprzem, kminem i słodką papryką. Pomidora sparzyć i obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać przeciśnięty ząbek czosnku, smażyć chwilę, po czym dodać pomidory. Dodać szczyptę kurkumy i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Dusić przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i na patelni zacznie tworzyć się sos. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Ostrożnie wbić jajka (tak, by nie uszkodzić żółtek). Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kilka minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Potrawę posypać porwanymi listkami bazylii. Podawać z pieczywem jako ciepłe danie.
Smacznego!

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Zielona szakszuka ze szpinakiem i cukinią - Planeta Smaku
    18 maja 2019 at 08:53

    […] na szakszukę już od dawna znajduje się na moim blogu. Tradycyjną wersję z pomidorami powtarzam przynajmniej […]

  • Skomentuj