Bezglutenowe brownie z awokado

11:00:00

Po spektakularnym sukcesie, jakie odniosło brownie na mące kokosowej, postanowiłam spróbować czegoś w podobnym stylu. Tym razem jednak sekretnym składnikiem jest... awokado! Odpowiada ono za wspaniałą, wilgotną strukturę ciasta, chociaż jednocześnie jest w nim niewyczuwalne. Bezglutenowe brownie z awokado plasuje się bardzo wysoko w moim prywatnym rankingu słodkości. Jest nieziemsko czekoladowe, rozpływające się w ustach i z całą pewnością zdrowsze niż tradycyjna wersja. Jeśli szukacie więc przepisu na brownie z małą ilością węglowodanów, bez glutenu i nabiału, albo po prostu jesteście ciekawi, jak sprawdziło się awokado w roli składnika ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis!




Składniki:
  • 1 awokado, bardzo miękkie i dojrzałe
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 50 g ksylitolu lub cukru
  • 50 ml oleju
  • 30 g mąki kokosowej
  • 20 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka (u mnie kokosowe)
  • płatki lub wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżeczką i przełożyć do miski. Banana obrać, dodać do awokado. Zblendować owoce na gładki mus. Dodać do nich jajka, olej i cukier, zmiksować. Mąkę kokosową połączyć z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Suche składniki dodać do mokrych, dodać także posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o wym. 20x20 cm). Piec przez około 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Przygotować polewę: czekoladę umieścić w rondelku, dodać mleko i całość rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając. Roztopioną czekoladę wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami lub płatkami kokosa. Wstawić do lodówki i schłodzić, aż polewa stężeje.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. O to coś dla mnie:) Jestem właśnie na diecie bezglutenowej także wszystkie tego typu przepisy są mile widziane. Dziękuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno trafiłam na Twojego bloga i jestem zachwycona :-) Tyle różnorodnych przepisów, w tym zdrowych i te ciastka w kokilkach <3 Uwielbiam proste przepisy na małe porcje :-)
    Pozdrawiam Asia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że moje przepisy ci się podobają :) zachęcam do ich wypróbowania i podzielenia się efektami :)
      Pozdrawiam, Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy