Czekoladowe gofry z mąki owsianej

10:15:00

Lubię śniadania, które mogę celebrować dłużej niż tylko kilka minut każdego poranka. W weekend wyciągam z przyjemnością wyciągam więc gofrownicę. Prawie za każdym razem wymyślam inny przepis na gofry, dzięki czemu mam możliwość ciągłych eksperymentów. Czekoladowe gofry z mąki owsianej robi się błyskawicznie. Do tego kawa i z takim śniadaniem mogę podbijać świat ;) 

PS porcja jednoosobowa, ale łatwo można ją podwoić i podzielić się z kimś bliskim:)





Składniki na 2 gofry:

  • 50 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego/roztopionego oleju kokosowego/masła
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać gofrownicę, wlać do niej porcję ciasta (połowę). Gofry piec wg wskazań gofrownicy (u mnie ok. 5 minut). Upieczone gofry odstawić na kratkę, by nieco odparowały i pozostały chrupkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jak Twój nabialowy detoksykacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperyment z odstawieniem nabiału przeprowadziłam dwa lata temu :) Teraz spożywam nabiał, chociaż ostatnio znowu dość mocno go ograniczyłam. Poza tym bardzo lubię wegańskie zamienniki mleka :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy