Wegańskie kotlety ryżowe ze szpinakiem

10:30:00

Co zrobić z ryżem, który pozostał z poprzedniego obiadu? Opcji jest wiele, ja postawiłam na wegańskie kotlety ryżowe ze szpinakiem. Upieczone w piekarniku są zdrowszą alternatywą dla smażonych potraw, których teraz muszę unikać. Idealnie sprawdzą się więc na lekkostrawny obiad lub kolację. No i dzięki nim nic się nie zmarnuje :) Kilka prostych składników daje naprawdę pyszny efekt!




Składniki na ok. 12 kotlecików
  • 1 torebka ugotowanego, białego ryżu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej
  • Po ½ łyżeczki: kuminu, pieprzu, oregano
  • Kilka listków świeżej bazylii i mała garść koperku


Szpinak dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wrzucić do blendera razem z oliwą i czosnkiem, zmiksować, aż utworzy się zielony sos. Dodać ugotowany ryż, siemię lniane, świeże zioła i pozostałe przyprawy i zmiksować ponownie (ryż powinien być rozdrobniony, ale nie musi być zmielony na papkę). Z masy formować niewielkie kotlety, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Moje kotlety podałam z gęstym jogurtem i chipsami z jarmużu.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Mam swoje dwa ulubione przepisy na warzywne kotlety, ale ten też zapowiada się pysznie. Na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra! bardzo lubię takie proste przepisy, a tym bardziej - nie ma to jak domowe kotelciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... co zastosowac zamiast siemienia, może chia?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ryż można zamienić na kaszę jaglaną a szpinak na mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko proszę pamiętać o dokładnym odparowaniu szpinaku, żeby nie był wodnisty. Możliwe też, że w przypadku tych zmian trzeba będzie użyć dodatkowo bułki tartej lub płatków owsianych, by masa nie była zbyt klejąca.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy