Wegańskie ciasto dyniowo-bananowe

18:43:00

Lubicie takie ciasta, które nie wymagają  zbyt wielkiego wysiłku? Przyznaję, że ja bardzo :) Upiekłam więc wegańskie ciasto dyniowo-bananowe, do którego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera (puree z banana i dyni możemy łatwo uzyskać z pomocą... tłuczka do ziemniaków). Jest bardzo proste, nieprzesłodzone, lekko wilgotne w środku. Długo zachowuje świeżość - u mnie nawet po 4 dniach było smaczne. Będzie dobrym wyborem jako proste ciasto do herbaty czy kawy.


Inspiracja


Składniki:
  • 225 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • 1 duży, dojrzały banan

Puree z dyni, banana i olej zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, cukier i szczyptę soli. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do małej keksówki (26x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 40 minut.

Smacznego!

Zobacz też przepis na zdrowy chlebek dyniowo-bananowy bez cukru 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Dynia i banan to musiało być smaczne:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha, szczególnie na śniadanie - najczęściej jadam z domowym dżemem, jogurtem lub/i masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy