Proste ciasto karmelowe z bananami

10:35:00


Gorąca herbata w kubku, dobra książka i kawałek puszystego, pięknie pachnącego ciasta - to jeden z moich ulubionych zestawów na udane popołudnie. Od czasu do czasu lubię upiec takie zwyczajne ciasto, które smakuje chyba każdemu. Dzisiejszym przepisem udowadniam jednak, że nawet prosty przepis można lekko "podkręcić" i dodać mu niezwykłego charakteru. Tak właśnie powstało pyszne ciasto karmelowe z bananami. Co w nim lubię najbardziej? Puszystość. Karmelowo-cynamonowy smak. Słodkie kawałki banana. I to, że zawsze się udaje :) Z przyjemnością sięgam więc po kolejny kawałek ciasta, a Wam zostawiam przepis. Spróbujcie, bo naprawdę warto!






Składniki:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki owsianej*
  • 100 g mąki orkiszowej*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kawy Inka karmelowa**
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 banany

*w tym cieście sprawdzi się także mąka pszenna, pełnoziarnista, ryżowa czy jaglana - można więc łatwo dostosować przepis do swoich potrzeb
** jeśli macie problem z dostaniem tej kawy, możecie zamienić ją na zwykłą inkę lub kawę rozpuszczalną typu crema - wtedy jednak ciasto nie będzie miało tytułowego karmelowego smaku i stanie się równie pysznym kawowym ciastem z bananami:)

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blachę o wym. 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kawą karmelową i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy jajecznej na przemian 3 łyżki suchych składników i 3 łyżki oleju - aż do wyczerpania składników. Wyłączyć mikser i dodać do ciasta 1 banana pokrojonego w plasterki. Wymieszać łopatką. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałego banana. Wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut (aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy).
Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy