Pieczony dorsz pod zieloną pierzynką

12:16:00

Dorsz to wspaniały pomysł na lekki obiad. Nie wymaga długiej obróbki, jest bardzo delikatny i stanowi świetne źródło białka. Warto jednak podać go z czymś nieco bardziej wyrazistym, by całe danie było nie tylko lekkie, ale także intrygujące w smaku. Pomysł na pieczonego dorsza pod zieloną pierzynką poznałam podczas warsztatów kulinarnych z Fit&Easy na tegorocznym festiwalu See Bloggers i od razu podbił on moje serce. Wierzcie mi, to danie jest naprawdę pyszne! Zostawiam więc prosty przepis na rybę z piekarnika i mam nadzieję, że powtórzycie go w swoich kuchniach :)






Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 300 g filetu z dorsza
  • 1 kromka lekko czerstwego chleba (dowolnego, u mnie pszenno-żytni)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • spora garść natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 szklanka liści młodego szpinaku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę wyjąć z lodówki przed przygotowaniem (powinna mieć temperaturę pokojową). Pokroić na mniejsze porcje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Szpinak i zioła umyć i osuszyć. Chleb pokroić w kostkę.
Do pojemnika blendera wrzucić pokrojoną kromkę chleba, masło, natkę pietruszki, bazylię, szpinak oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować tak, by powstały małe grudki. 
Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kawałek dorsza rozłożyć panierkę, posypać skórką z cytryny. Lekko docisnąć do ryby, by kruszonka nie odpadła. Piec przez około 12-15 minut, w zależności od grubości filetów (ryba powinna być biała, a posypka lekko zrumieniona).
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Nie przepadam za dorszem więc zamiast dorsza użyłem filetu z mintaja który IMO jest rybą bardziej delikatną w smaku a tak samo chudą. Było dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało. Tutaj sprawdzi się praktycznie każda biała ryba w postaci filetu, więc mintaj to równie dobry wybór.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy