Chrupiące gofry z mąki ryżowej

07:48:00

Długo szukałam przepisu na idealnie chrupiące gofry. Na szczęście udało mi się znaleźć ideał :) Te gofry z mąki ryżowej są rewelacyjne! Mimo, że są bezglutenowe, nie miałam problemu z ich pieczeniem. Gofry podałam z domowym musem jabłkowym, który możecie przygotować na dwa sposoby - albo poddusić jabłka na małym ogniu z cynamonem, albo upiec je w całości w piekarniku, a potem tylko zdjąć skórkę i łyżeczką wybrać miąższ. Wspaniały pomysł na jesienne śniadanie. 





Składniki na 4 okrągłe gofry:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g budyniu waniliowego w proszku
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki mleka, dowolnego
  • Mus jabłkowy: 2 jabłka, 1/2 łyżeczki cynamonu

Aby przygotować mus z pieczonych jabłek wystarczy umyć jabłka, umieścić je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez około 25 minut. Następnie lekko ostudzić jabłka, zdjąć z nich skórkę i za pomocą łyżki miąższ przełożyć do miseczki. Wymieszać z cynamonem. Można też obrać i pokroić jabłka, umieścić je w rondelku i poddusić, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.

Masło rozpuścić w rondelku i lekko ostudzić. Mąki, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder przesiać. przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Do masła dodać mleko, żółtka i suche składniki, zmiksować. Delikatnie wmieszać do ciasta pianę z białek, mieszając łyżką.
Gofrownicę rozgrzać. Wylać porcję ciasta i piec do momentu, aż będą złociste i chrupiące (zależy to od mocy gofrownicy, moja potrzebuje około 3-4 minut. Pamiętajcie, by w czasie pieczenia gofrów nie zaglądać do środka gofrownicy!). Upieczone gofry odkładać na chwilę na metalową kratkę - wtedy odparują całą wilgoć i będą jeszcze bardziej chrupiące :)
Podawać z musem jabłkowym lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy