Zupa krem z dyni, batata i pomarańczy

10:16:00

Deszcz i przenikliwy wiatr to dobra pogoda na... zupę. Nasz organizm jesienią potrzebuje dużej ilości warzyw, ale najlepiej tych podanych w rozgrzewających potrawach. Dzięki temu polepszy się nasze trawienie i unikniemy wyziębienia. Rozgrzewająca zupa krem to mój ulubiony, jesienny obiad. Dziś proponuję zupę krem z dyni, batata i pomarańczy, czyli superpomarańczowe trio. Zupa jest przepyszna, delikatna i lekkostrawna, a sok z pomarańczy rewelacyjnie komponuje się ze słodyczą batata i dyni. To dobry pomysł na wegański obiad lub kolację.





Składniki:
  • 1 dynia hokkaido (moja o wadze ok. 800 g)
  • 150 g batatów
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • ok. 300-400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki kurkumy, oregano i słodkiej papryki
  • sól, pieprz - do smaku
  • garść jarmużu - do podania
Dynię i batata obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach, przez ok. 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. 
Pod koniec pieczenia zrobić chipsy z jarmużu: umyty i pozbawiony łodyg jarmuż osuszyć i ułożyć na blaszce. Skropić odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez około 5 minut, aż jarmuż stanie się chrupki.
Bulion podgrzać, dodać do niego upieczone warzywa. Dodać starty imbir, przyprawy i zagotować. Zmiksować na gładki krem. Wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać. Zupę podawać z chipsami z jarmużu. 

Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy