Tiramisu jaglane

16:31:00

Odkąd jestem zmuszona prowadzić dietę lekkostrawną, ciągnie mnie do rzeczy "zakazanych". Wymarzyłam sobie tiramisu, ale odpadało tłuste mascarpone, żółtka i mocna kawa. Po chwili zastanowienia postanowiłam spróbować czegoś alternatywnego, ale w podobnym klimacie. I tak właśnie powstał jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję ostatnio jeść - tiramisu jaglane. To deser, który idealnie sprawdzi się zarówno dla dorosłych (użyjcie kawy i amaretto), jak i dla dzieci (zrezygnujcie z alkoholu, a zamiast kawy użyjcie Inki). Ja zjadłam wersję dziecięcą, ale i tak była pyszna :)



Jaglane tiramisu

Składniki na 2 porcje:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i ½ - 2 szklanki mleka (u mnie domowe mleko owsiane)
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • Pół opakowania okrągłych biszkoptów (zużyłam 16 sztuk)
  • ½ szklanki mocnej kawy lub kawy zbożowej
  • Opcjonalnie: 1 łyżka amaretto (w wersji dla dorosłych)
  • Ciemne kakao do posypania


Kaszę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Przelać ją wrzątkiem na sicie i ponownie umieścić w rondelku. Kaszę zalać mlekiem (1 i ½ szklanki), dodać cukier i szczyptę soli. Gotować przez kilkanaście minut, aż kasza będzie całkowicie miękka i wchłonie większość mleka. Przykryć ją pokrywką i pozostawić do lekkiego ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem (im gładszy, tym lepiej), w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę mleka, tak aby krem miał nieco luźniejszą konsystencję.

Do osobnej miseczki wlać kawę i opcjonalnie połączyć ją z amaretto. Do szklanki nałożyć około 3 łyżki kremu jaglanego. Biszkopty maczać w kawie, a następnie układać w szklance. Posypać kakao. Powtórzyć warstwy jeszcze dwa razy (krem-biszkopty-kakao). Tak przygotowane tiramisu jaglane wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. 


Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. No i proszę, każdy zakaz da się jakoś smacznie obejść :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Wrzucam do ulubionych. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie kocham się z kasza jaglana wielka miłościa, ale kiedy widzę takie przepisy to wiem, że muszę zaczać...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy