Truskawkowo-bananowy krem jaglany

15:15:00

Pomysł na zdrowy deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Proponuję pyszny, dwusmakowy krem jaglany. Truskawkowo-bananowy, bardzo prosty do przygotowania i wbrew pozorom - sycący :) Sprawdzi się więc także w roli letniego śniadania. Deser jest bezglutenowy i bez dodatku mleka, więc Ci, którzy są na diecie eliminacyjnej również powinni się ucieszyć :)


Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • ok. 1 szklanka truskawek

Suchą kaszę wsypać do rondelka, podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Przepłukać ją wodą na sicie, po czym z powrotem włożyć do rondla i zalać wrzątkiem ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotować, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zestawić z ognia, zmiksować z bananem na gładki krem za pomocą blendera. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać banana, łyżkę miodu i ekstrakt/ziarenka z wanilii, do drugiej 1/2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki i pozostały miód. Obie masy oddzielnie zblendować na gładkie kremy. W pucharku ułożyć krem bananowy, posypać pozostałymi truskawkami pokrojonymi na drobniejsze kawałki i przykryć kremem truskawkowym. Udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki lub podawać od razu.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Kasza jaglana niezastąpiona jest do zdrowych deserów <3 A pucharki przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy