Tarta orkiszowa z pieczarkami i cukinią

07:26:00

Tarta to chyba mój ulubiony sposób na czyszczenie lodówki z resztek jedzenia. Wystarczy zagnieść ciasto na spód, dodać trochę warzyw, zalać masą jajeczną i gotowe! Dodatki to kwestia indywidualnych upodobań. Tym razem postawiłam na orkiszową tartę z pieczarkami i cukinią. Idealny pomysł na zdrowy lunch lub kolację. Zainspirujcie się i twórzcie :)



Ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 90 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:

  • 1 mała cukinia
  • 2-3 pieczarki
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18% (można też użyć jogurtu naturalnego)
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół pęczka szczypiorku
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (tym razem użyłam kwadratowej formy o boku 22 cm), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Jajka zmiksować ze śmietanką i serem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry warzywa i oliwki, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Piec przez około 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jaka pychota! Kocham tarty, a takie zdrowsze są jeszcze lepsze!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy