Ucierane ciasto z rabarbarem i bezą

07:03:00

Ucierane ciasto z rabarbarem to klasyk, którego nie może zabraknąć w sezonie. Tym razem odświeżyłam sprawdzony przepis na ucierane ciasto z bezą, które na blogu pojawiło się już kilka lat temu w wersji z truskawkami (klik). Bardzo polecam. Obie wersje są przepyszne, tym razem ta z dodatkiem wanilii i limonki oraz kwaśnego rabarbaru skradła moje serce :)





Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ pasty waniliowej/ nasion z przepołowionej laski wanilii
  • 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (lub cytryny)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 4 łodygi rabarbaru
  • Beza:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić na czas przygotowania ciasta.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując. Na końcu dodać całe jajko oraz skórkę i sok z limonki lub cytryny i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, w trzech partiach dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników. (Uwaga, ciasto będzie gęste).

Kwadratową blachę o wym. 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta, maczając łyżkę w zimnej wodzie (ciasto dość ciężko rozprowadzić, bo jest gęste i klejące). Na cieście ułożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem (nie trzeba robić tego bardzo dokładnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Piana powinna być gładka, sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, zmniejszając temp. do 150 stopni.
Ciasto wystudzić przed pokrojeniem.




You Might Also Like

4 komentarze

  1. Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli jest drobno zmielona. Jeśli jednak posiada sporo otrębów, może to wpłynąć na strukturę ciasta, które będzie bardziej ciężkie. Opcjonalnie można też użyć mąki orkiszowej jasnej lub żytniej, typ 720.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za poradę, zrobiłam ciasto na mące jasnej orkiszowej. Wyszło super. Polecam. Mój smak ciasta z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę! :) Pozdrawiam,
    Aneta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy