"Hummus" z pieczonego selera

07:54:00

Pyszna propozycja jako dodatek do pieczywa czy świeżych warzyw. Dziś mam dla Was przepis na hummus z pieczonego selera! Smakuje nieziemsko, a czarnuszka i wędzona papryka zdecydowanie dodają charakteru całej paście. Polecam, idealnie sprawdzi się na wszelkich piknikach czy grillach :)





Składniki na 1 słoiczek:

  • 1 seler 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki tahini 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek* 
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona 
  • czarnuszka 

*zamiast oliwy można użyć ulubionego, tłoczonego na zimno oleju, np. lnianego czy z pestek dyni


Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, polać oliwą, oprószyć solą i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez około 1h w 180 st, aż seler będzie miękki. Pod koniec odwinąć folię, by seler nieco się zrumienił. Zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i tahini. Doprawić solą i pieprzem. Pasta powinna mieć konsystencję hummusu – jeśli nie jest wystarczająco kremowa, dodać więcej oliwy. Posypać czarnuszką i wędzoną papryką. Podawać ze świeżymi warzywami lub pieczywem.


Smacznego!


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Hummus to w tłumaczeniu na polski ciecierzyca. Nie ma czegoś takiego jak hummus z selera. Tak samo nie da się zrobić jabłecznika z gruszek. Wypadałoby choć troszkę ogarnąć temat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie,
      Właśnie dlatego słowo "hummus" w tytule wpisu jest wzięte w cudzysłów :)
      Zapewniam, że ogarniam trochę tematy kulinarne, ale dzięki za czujność!
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy