Konkurs ze sklepem Naturalnie Zdrowe

09:50:00

Wiosna to dobry czas na zmianę diety na lżejszą, bardziej kolorową i bogatą w składniki odżywcze. Z tej okazji, razem ze sklepem Naturalnie Zdrowe mam przyjemność ogłosić konkurs, w którym do wygrania będą atrakcyjne nagrody :) Serdecznie zapraszam do udziału wszystkich czytelników bloga - każdy może wziąć udział!



Regulamin konkursu "Naturalnie zdrowe wiosenne danie"


1) Zadaniem konkursowym jest przesłanie w komentarzu pod tym postem autorskiego przepisu na zdrowe, wiosenne danie z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu ze sklepu Naturalnie Zdrowe,  spośród wybranego przeze mnie zestawu:


2) W komentarzu należy umieścić link do produktu ze sklepu Naturalnie Zdrowe, który został wykorzystany w przepisie.

3) Jedna osoba może zaproponować maksymalnie 2 przepisy, każdy w osobnym komentarzu. Oprócz przepisu w komentarzu należy podać także swoje imię (lub nick) oraz adres mailowy. Dzięki temu będę mogła skontaktować się bezpośrednio ze zwycięzcami.

4) Jedna osoba może zdobyć tylko jedną nagrodę.

5) Przepis może być uzupełniony o zdjęcie, chociaż nie jest to konieczne. Zdjęcie potrawy można przesłać na adres planetasmaku@gmail.com. Ze zdjęć utworzę galerię konkursową na fanpage’u bloga. Przesyłając zdjęcie uczestnik zgadza się na publikację zdjęcia w galerii konkursowej.

6) Konkurs trwa od dzisiaj, tj. 07.04.2017 do 18.04.2017.

6) Spośród przesłanych przepisów wybiorę 2 w mojej opinii najciekawsze i najbardziej odpowiadające tematyce konkursowej. Pod uwagę brana będzie oryginalność, kreatywne wykorzystanie co najmniej jednego produktu z listy oraz dostosowanie do tematu konkursu.

8) Sponsorem nagród jest sklep internetowy Naturalnie Zdrowe.

Nagrodami w konkursie są:

I miejscebon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie Naturalnie Zdrowe + darmowa dostawa
II miejsce – bon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie Naturalnie Zdrowe + darmowa dostawa

9) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu pod tym postem konkursowym. Ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo. Dane zwycięzców przekazane zostaną sponsorowi - właścicielowi sklepu Naturalnie Zdrowe. Poprzez wzięcie udziału w konkursie, uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych na potrzeby konkursu.

10) Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski.

11) Organizatorem konkursu jest Aneta Wojciechowska, autorka bloga Planeta Smaku, przy współpracy ze sklepem internetowym Naturalnie Zdrowe.

 Będzie mi bardzo miło, jeśli polubisz mojego bloga na FB - na pewno nie przeoczysz wtedy informacji dotyczących przebiegu konkursu oraz jego wyników :)


Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w tym konkursie. Myślę, że zaproponowany przeze mnie zestaw produktów daje ogromne pole do popisu! Nie ma ograniczeń co do charakteru potrawy – może to być zdrowy deser, śniadanie, obiad czy przekąska.

Po inspirację odsyłam do moich ostatnich przepisów, w których wykorzystałam kilka produktów z konkursowej listy (zobacz - kokosowy torcik jaglany, orkiszowe gofry ze szpinakiem i suszonymi pomidorami). 

Czekam na Wasze pyszne zgłoszenia! :)

WYNIKI

Na wstępie chcę serdecznie podziękować za wszystkie pyszne propozycje, które zgłosiliście do konkursu. Wybór był naprawdę trudny! Musiałam jednak wytypować 2 przepisy, które najbardziej odpowiadały tematyce konkursowej i są to:

I miejsce - bon o wartości 100 zł do sklepu Naturalnie Zdrowe:

Stasia - Tarta z łososiem i szparagami - za pyszne i zdrowe połączenie orkiszowego spodu, sezonowych szparagów i łososia oraz kreatywne wykorzystanie trzech produktów z listy: mąki orkiszowej, oleju kokosowego oraz orzechów nerkowca;

II miejsce - bon o wartości 50 zł do sklepu Naturalnie Zdrowe:

Jola B. - Śniadaniowy pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami - za orzeźwiającą, zdrową i lekką propozycję puddingu z niebanalnym dodatkiem koziego mleka oraz koziego twarogu.

Serdecznie gratuluję! Ze zwyciężczyniami skontaktuję się drogą mailową.
Dziękuję za świetną zabawę i wiele pysznych inspiracji :)

You Might Also Like

31 komentarze

  1. Makron z pesto paprykowo-pomidorowym z mnóstwem nasion
    Makaron:
    500g mąki orkiszowej
    4 żółtka
    woda
    sól
    pesto:
    papryka czerwona 2 szt
    pomidory 2 szt
    ząbki czosnku 5 szt
    orzechy laskowe 1/2 szkl.
    pestki dyni 1/2 szkl.
    orzechy nerkowca 1/2 szkl.
    ocet winny 2 łyżki
    miód płynny 1 łyżka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    bułka pełnoziarnista 1 mała
    papryczka chili 1/2 szt. mała
    oliwa z suszonych pomidorów 1/2 szkl.
    parmezan starty 1/2 szkl.
    suszone pomidory 1/2 słoika
    suche suszone pomidory zalane wodą
    sól i pieprz
    Do miksera wrzuć mąkę i pozostałe składniki makaronu, miksuj dolewając wody. Zagnieć ciasto i za pomocą wałka wałkuj makaron, tnij nożem lub tak jak ja za pomocą maszynki-spaghetti. Lekko go podsusz.
    Papryki przekrój na pól oczyść z nasion,pomidory również przekrój na pół. Papryki,pomidory,3 ząbki czosnku skrop na blasze oliwą, posyp sola i pieprzem i ew. cukrem i piecz w nagrzanym do 200st piekarniku, gdy skóra na paprykach będzie czarna wyjmij warzywa, paprykę przełóż do woreczka, zamknij ja a następnie zdejmij skórkę. Przełóż warzywa do blendera, wyciśnij ząbki pieczonego czosnku, dodaj uprażone orzechy, namoczona bułkę i resztę składników. Zmiksuj i ew. dodaj sól i pieprz. Ugotuj makaron a'l dente i wymieszaj z sosem. Podawaj zaraz po przygotowaniu

    https://naturalniezdrowe.pl/maki/188-maka-orkiszowa-jasna-typ-700-1kg-0590473050140.html
    https://naturalniezdrowe.pl/ziarna-i-pestki/76-pestki-dyni-luskane-1kg-naturalnie-zdrowe.html
    https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/58-orzechy-nerkowca-cale-200g-5904730501972.html
    https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/59-migdaly-blanszowane-200g.html
    https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/231-pomidory-suszone-500-g-5902721170558.html

    lekkie wiosenne danie, które doskonale poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, słoiczek zawiera mnóstwo witamin zwłaszcza witaminy E! Polecam zrobić więcej pesto, przyda sie do kanapek, jako dip lub po prostu łyżeczka ze słoika zamiast nutelli!

    Kinia1976
    kinga824@amorki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyń jaglany z malinami

    Bardzo charakterystyczny smak, który wręcz uwielbiam. Do tego te maliny na wierzchu...poezja! Zdrowo, szybko i smacznie :)

    Składniki: (na 2 porcje)

    6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe
    500 ml mleka (2 szkl)
    1-2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    garść malin

    https://naturalniezdrowe.pl/kasze-i-ryz/175-kasza-jaglana-polska-1kg-naturalnie-zdrowe-5904730501446.html

    Przygotowanie:

    Kaszę jaglaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając masełko oraz cukier waniliowy. Całość zagotować, często mieszając. Od zagotowania podgrzewać jeszcze ok. 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do dwóch pucharków. Podawać od razu ze zmiksowanymi na mus malinami. Smacznego!

    Zdjęcie przesyłam mailem.
    justynadragan@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaglane placuszki z chia i wiśniami

    Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest Królową Kasz... pełna dóbr dla naszego organizmu i... ten niebywały smak! :) Średnio jadam ją 3 razy w tygodniu. Czasem na śniadanie, czasem na obiad, a nawet i kolację. Najbardziej jednak uwielbiam ją w postaci porannej jaglanki lub właśnie takich placuszków. Te placuszki oprócz ukochanej kaszy mają w sobie prawdziwy skarb- nasiona chia. Od nich też jestem uzależniona ;). Słodycz fajnie przełamują kwaskowate wiśnie.

    Składniki: (na ok. 15 placuszków)

    2 jajka
    260 g ugotowanej kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe
    2 łyżki nasion chia Naturalnie Zdrowe
    3 łyżki miodu
    80 g mleka (ok. 8 łyżek)
    60 g mąki pszennej razowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
    200 g wiśni

    https://naturalniezdrowe.pl/kasze-i-ryz/175-kasza-jaglana-polska-1kg-naturalnie-zdrowe-5904730501446.html

    https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/128-nasiona-chia-250g-naturalnie-zdrowe.html


    Przygotowanie:

    Jajka wbić w całości do miski. Roztrzepać do spienienia. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, nasiona chia, miód, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko wymieszać trzepaczką.

    Patelnię rozgrzać z łyżeczką oleju. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, by rozprowadzić tłuszcz na patelni. Łyżką nakładać porcje masy jaglanej (1 łyżka= 1 placuszek). Placuszki smażyć z obu stron po kilka minutek pod przykryciem do zarumienienia. Podawać na ciepło ze zmiksowanymi na puree wiśniami (wcześniej wiśnie odpestkować i według upodobań dosłodzić miodem- ja pominęłam słodzenie). Smacznego!

    Zdjęcie przesyłam mailem
    justynadragan@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pasta z avokado ze zdrowymi dodatkami na kanapeczki i nie tylko

    Potrzebujemy:

    1 dojrzałe avocado
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka czarnuszki
    2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1/3 zielonej papryki pokrojonej w kostkę

    Avocado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy soku z cytryny i mieszamy dokładnie - zapobiegnie to ciemnieniu avocado. Dodajemy posiekane pomidorki, pokrojona paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, czarnuszkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy wszystko i gotowe :)

    https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/231-pomidory-suszone-500-g-5902721170558.html

    https://naturalniezdrowe.pl/ziarna-i-pestki/14-czarnuszka-200g-naturalnie-zdrowe.html

    Magdalena Wojtanowicz
    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko dwa pomysły?? Na samą kaszę jaglaną miałabym około 200 ;)
    Ale nic to, jak trzeba wybrać, to wybieramy! :)
    Pierwszy, to będą muffiny orkiszowe! Z racji tego że świeżutkie, jeszcze ciepłe! Wyjęłam z pieca i... zajrzałam na Twojego bloga, a tu konkurs, to był ZNAK! Zatem zapraszam na przepyszne i do tego zdrowe muffiny orkiszowe z makiem i daktylami :)

    przepis na 16 muffin
    2 szklanki mąki orkiszowej
    1 szklanka maku
    3 łyżki erytrolu/ksylitolu
    garść suszonych daktyli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jaja
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka napoju roślinnego (lub mleka krowiego)

    Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z makiem, erytrolem, solą oraz bardzo drobno pokrojonymi daktylami. Dodawaj stopniowo napój roślinny (u mnie ryżowy waniliowy), olej oraz jaja – wciąż mieszając.
    Przełóż masę do foremek wyłożonych papilotkami i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    https://naturalniezdrowe.pl/maki/151-maka-orkiszowa-razowa-typ-2000-1kg-5904730501019.html

    zdjęcie prześlę mailem :)
    pozdrawiam
    Justyna justyna@e-prolinea.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Drugi pomysł będzie wytrawny - coby za słodko nie było :)
    Moja ulubiona sałatka! Prosta, tania i naprawdę przesmaczna. Doskonale wpasowuje się w dość modny ostatnio trend #nowaste (czyli po naszemu nie marnuję jedzenia)! I bardzo dobrze, j nie wyrzucam jedzenia, mam alergię na marnowanie. Moja alergia objawia się wzmożoną kreatywnością w kuchni. Zatem - jeśli następnym razem zostanie Wam trochę kaszy gryczanej po obiedzie - zrób sobie sałatkę na kolację lub na następny dzień do pracy.

    Sałatka - na jedną porcję.
    50 g kaszy gryczanej
    duża garść rukoli
    kilka suszonych pomidorów
    olej
    ząbek czosnku
    sól

    Pomidory zalej olejem i odstaw, aby nasiąknęły. Kaszę ugotuj uważając, by się nie rozkleiła. Ostudź. Pomidory suszone posiekaj, rukolę pokrój niedbale na nieco mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę lub posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z olejem, w którym moczyły się pomidory, dopraw do smaku solą. zajadaj ze smakiem.

    https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/231-pomidory-suszone-500-g-5902721170558.html

    zdjęcie prześlę mailem :)
    pozdrawiam
    Justyna justyna@e-prolinea.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. https://naturalniezdrowe.pl/ziarna-i-pestki/14-czarnuszka-200g-naturalnie-zdrowe.html

    Przepis na ziołowe panaceum (miodzio):
    Mielę 100 ml. czarnuszki , 10 ml anyżu i 20 goździków. Mieszam z 100ml. miodu z zaprzyjaźnionej pasieki. Dodaję 10 kropli olejku tymiankowego. Gotowe. Spożywać można bezpośrednio ze słoika, 3 łyżeczki dziennie. Można dodać do herbatki ;-)

    Pozdrawiam
    Bogumiła Gebler
    Apallachy094@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem

    Składniki:
    1 szklanka orzechów nerkowca
    2 szklanki chłodnej przegotowanej wody
    2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    3 łyżki płynnego oleju kokosowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    szczypta zmielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka czarnuszki

    Orzechy wsypać do miski, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano odcedzić na sicie i dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do blendera, wlać dwie szklanki chłodnej przegotowanej wody i miksować przez kilka minut.
    Nad garnkiem umieścić sito wyłożone podwójnie złożonym kawałkiem tetry. Przelać do niego zawartość blendera i przefiltrować. Gdy cały płyn odcieknie wycisnąć dokładnie zawartość tetry. Odfiltrowane mleko przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki. Można je wykorzystać do kawy, koktajli owocowych lub naleśników.
    Otrzymaną w wyniku filtracji pulpę z nerkowców (powinno być około 200g) przełożyć do miseczki. Dodać miód, olej kokosowy, sok z cytryny i posiekany tymianek. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Przełożyć do słoiczka, posypać po wierzchu czarnuszką i wstawić do lodówki aby pasta lekko stężała.

    https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/55-orzechy-nerkowca-cale-500g.html
    https://naturalniezdrowe.pl/oleje/197-olej-kokosowy-200ml-nierafinowany-extra-virgin.html
    https://naturalniezdrowe.pl/ziarna-i-pestki/14-czarnuszka-200g-naturalnie-zdrowe.html

    Anna Warzecha
    annawar@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. "Śniadaniowy pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami"

    Składniki :
    1 puszka mleka kokosowego,
    100 ml mleka koziego,
    1/4 szklanki nasion chia,
    2-3 brzoskwinie,
    mini mandarynki,
    kiwi,
    3 łyżeczki ksylitolu,
    serek kozi twarogowy,
    listki świeżej mięty.

    Przygotowanie :
    Do wysokiego pojemnika wlewamy mleczko kokosowe, mleko kozie i dosypujemy ksylitol oraz nasiona chia. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy , przelewamy do małych słoiczków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin . Brzoskwinie kroimy na plasterki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Do schłodzonego puddingu z nasion chia dodajemy warstwę pokrojonego w półplasterki kiwi ,pokruszony serek kozi , brzoskwinie i mandarynki oraz listki świeżej mięty. Całość można podawać polane odrobiną miodu.

    https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/210-nasiona-chia-500g-naturalnie-zdrowe.html

    Jola B.
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Oda śniadaniowa!

    O Śniadanie moje ukochane,tak przeze mnie mocno uwielbiane.
    Nie ma na świecie nic innego,nic wspanialszego i cudowniejszego.
    Nie ma porównań,nie ma dziś lepszego,nie ma też żadnego zmiennika dla niego.
    Tyś jest wygraną,Ty mnie pobudzasz,tylko Ty takie emocje co dzień we mnie wzbudzasz.
    Gdy Cię nie widzę wzdycham ja i płaczę ,
    Lecz gdy Cie zobaczę do nieba aż skaczę.
    O siódmej rano mój dzień z Tobą zaczynam,
    Dzięki Tobie jeszcze jakoś się trzymam.
    Budzik mój wrzeszczy dziś niesłychanie,
    Mówi coś do mnie, wstawaj i rób śniadanie!
    To ja powoli z łóżka się zwlekam idę do kuchni,co na mnie czeka?
    Zdrowe produkty,energii dające,pożywne śniadanie mi zapewniające.
    Dziś ja wybiorę sposób na śniadanie,które umili każde mi zadanie.
    Dobrze składniki zatem zbilansuję,smaczne się nasycę i świat zawojuję.
    I tak oto moi kochani powstanie musli,które WAS powali.
    Które zapewni delikatne nasycenie,spowoduje także łatwe trawienie.
    Oto składniki Wam zatem podaję i robić śniadania przy tym nie przestaję.

    cztery szklanki płatków owsianych
    pół szklanki posiekanych orzechów nerkowca
    pół szklanki łuskanego słonecznika
    pół szklanki siemienia lnianego
    łyżka dżemu truskawka
    75ml oleju rzepakowego
    pół szklanki miodu

    Niby składników nie wiele trzeba,jednak to śniadnie uniesie Was do nieba.
    Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i do piekarnika szybko wkładamy.
    Pieczemy minut około 20ścia,250 stopni temp.powietrza:)
    Następnie mieszankę już wyciągamy,czekamy aż ostygnie i zaraz podamy.
    Wcześniej ją jeszcze trochę połamiemy,jogurtem naturalnym zgrabnie polejemy.
    Teraz już czas tylko się zajadać,energii nabierać,pomysły układać.
    Umysł i ciało zaraz będą pobudzone,szare komórki jakby odnowione.
    I skóra nabierze ładnego koloru,buzia promienieje od dawki humoru.
    Może jeszcze dodam,że jak ktoś potrzebuje,niech sobie dodatków też nie pożałuje.
    To danie można zjeść i z rodzynkami,suszonymi owocami i kokosowymi wiórkami.
    Zatem podzieliłam się z Wami moim sekretnym śniadaniem.
    Nie wiem co jeszcze pisać,jak mam je chwalić.
    Trzeba spróbować,ciało i umysł nim dzisiaj powalić.
    Aromat i smak,siła ta niech Was pobudzi,niech dzikie żądze w Was też obudzi.

    https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/53-orzechy-nerkowca-cale-1kg.html?search_query=+orzechy+nerkowca&results=6

    majbeata26@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. JAGLANA ROZPUSTA
    Budyń jaglany z wiórkami kokosowymi i sosem gruszkowo-korzennym

    Składniki na budyń:

    100 g kaszy jaglanej
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1 łyżka oleju kokosowego
    szczypta soli
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 gruszka

    Przygotowanie:

    Podgrzewamy mleko z wodą, olejem kokosowym i solą. Kaszę przelewamy zimną wodą na sicie, żeby wytraciła goryczkę. Wsypujemy do gorącego mleka. Po 5 minutach dosypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną gruszkę, mieszamy, studzimy 10 minut i blendujemy do ulubionej konsystencji. Idealnie gładko nie będzie (wiórki i gruszka tak już mają podczas blendowania i basta).

    Składniki na sos:

    2 łyżki cukru
    1 łyżka syropu klonowego – opcjonalnie
    2 gruszki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru

    Przygotowanie:

    Cukier karmelizujemy na patelni. Wrzucamy na to pokrojone w kostkę gruszki, podlewamy syropem klonowym, prażymy kilka minut, dodajemy przyprawy i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż owoce zmiękną.

    Całość można pożreć na ciepło lub schłodzić – obie opcje są równie dobre.

    Aha, oczywiście cynamonu może być ciut mniej – zdaję sobie sprawę, że jestem od niego uzależniona i mam zaburzone proporcje w użytkowaniu tegoż magicznego proszku. 😉

    Aha, aha: w zasadzie to, co Internety szumnie zwą „budyniem jaglanym”, jest w rzeczywistości zwykłą kaszką, tyle że zblendowaną elegancko… Ale „budyń” brzmi chyba lepiej? Przynajmniej dla mnie. Bo „kaszka” kojarzy mi się z czasami dzieciństwa i ze znienawidzonymi papkami. I z kożuchem na mleku, które kazano nam pić w zerówce. I w ogóle – z niczym dobrym. Do kasz i kaszek dojrzałam dopiero kilka lat temu. Może właśnie dzięki zmienionemu nazewnictwu? 😉 W każdym razie dziś nie wyobrażam sobie życia bez tego naturalnie zdrowego deseru! :)

    Smacznego!

    Wykorzystane produkty:

    kasza jaglana - https://naturalniezdrowe.pl/kasze-i-ryz/175-kasza-jaglana-polska-1kg-naturalnie-zdrowe-5904730501446.html?search_query=kasza+jaglana&results=1
    olej kokosowy nierafinowany - https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html

    Pozdrawiam!
    Nulek

    P.S. Wysyłam zdjęcie na maila (jako anulawawrzyniak@...).

    OdpowiedzUsuń
  12. MOJA PORANNA, ZDROWA PIESZCZOTA :)

    Mój ranny zastrzyk energii
    to jest zdrowy koktajl, w który
    ładuję wszystko, co dobre,
    wprost z mocy Matki Natury!
    Jedna porcja i od razu
    pałam energii zasobem,
    zachowując przy tym duszę
    oraz ciało całkiem młode! ;)

    Poranna Pieszczota
    czyli koktajl śniadaniowy na wagę złota!

    Składniki:
    1/2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki mleka (ewentualnie, żeby rozrzedzić)
    5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
    1 banan (dojrzały, z cętkami)
    2 łyżki masła orzechowego
    1 łyżka miodu (opcjonalnie)
    1-2 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca (https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/53-orzechy-nerkowca-cale-1kg.html?search_query=nerkowca&results=6)
    1 łyżka nasion chia (https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/128-nasiona-chia-250g-naturalnie-zdrowe.html?search_query=chia&results=5)
    1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html?search_query=kokosowy+olej+nierafinowany&results=3)
    cynamon - w dowolnych lubianych ilościach

    Przygotowanie:

    Składniki umieszczamy w kielichu blendera lub garnku. Blendujemy, aż wyjdzie gładka, pachnąca cudownie masa. Przelewamy do szklanki, dekorujemy cynamonem i delektujemy się poranną pieszczotą boskiego, zdrowego i smakowitego śniadania!

    <3

    Pozdrawiam serdecznie!
    Mirka
    wawrzyniakmirka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Super konkurs, dużo fajnych pomysłów już się pojawiło, ale i ja spróbuję pokonkurować! :)

    Pierwszy pomysł na wytrawnie, choć zwykle dominują u mnie słodkości ;)

    TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

    Kruchy spód:
    110g mąki orkiszowej
    50g oleju kokosowego
    1 żółtko
    szczypta soli

    Zagnieść ciasto i wylepić nim foremkę (okrągłą do tarty, lub niewielką prostokatną) wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc ok 2cm rancik z brzegu. Wstawić na 10min do zamrażarki. Nagrzać piekarnik do 180C i podpiec spód ok 5-7min.

    Masa:
    3 jajka
    60g jogurtu greckiego
    20g tartego parmezanu/mozzarelli
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ksylitol (do smaku)

    Wszystko razem roztrzepać w misce.

    Dodatkowo:
    150g wędzonego łososia
    pęczek szparagów
    biała część pora
    nerkowce
    parmezan

    Łososia "poszarpać" na mniejsze cząstki. Szparagi obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w ok. 2cm kawałki. Pora posiekać w półplasterki i zrumienić na patelni, na maśle klarowanym. Nerkowce podprażyć na suchej patelni i posiekać.

    Łososia, szparagi i pora dodać do masy, wymieszać. Wylać wszystko na podpieczony spód. Posypać po wierzchu parmezanem. Zapiekać w piekarniku (180C, termoobieg) ok. 25min, aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika posypać nerkowcami, można również przybrać połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami. Smacznego! :)

    Produkty użyte w przepisie:
    https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html
    https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/55-orzechy-nerkowca-cale-500g.html
    https://naturalniezdrowe.pl/maki/151-maka-orkiszowa-razowa-typ-2000-1kg-5904730501019.html

    Zdjęcia akurat nie zrobiłam, ale za to do następnego przepisu będzie! :D

    Stasia
    stanislawafilip94@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Drugi przepis jest o tyle wiosenny, że pozwala pozbyć się resztek z zamrażalnika w ramach wiosennych porządków! :D ;)

    TARTA DYNIOWA Z KOKOSOWĄ ŚMIETANKĄ

    Kruchy spód:
    70g mąki kokosowej
    40g zmielonych płatków migdałów i orzechów włoskich (w różnych proporcjach)
    40g mąki ryżowej
    2,5 łyżki ksylitolu
    1jajko
    90g masła

    Zagnieść ciasto, wylepić nim foremkę oprószoną mąką i włożyć do zamrażalnika na 15min. Następnie podpiec w piekarniku 15min, w 180C.

    Masa dyniowa:
    400g puree z dyni
    3 jajka
    4 łyżki miodu (lub więcej jak ktoś lubi duuuużo słodyczy:))
    3 łyżeczki przyprawy do dyni (cynamon, goździki, kardamon, anyż, imbir, ziarnko ziela angielskiego - roztarte w moździerzu)

    Wszystko razem zmiksować mikserem lub ręcznie trzepaczką. Wylać na podpieczony spód i piec w 160C ok 50-60min.

    Dodatkowo:
    mała puszka mleczka kokosowego (zostawić na dobę w lodówce, żeby ładnie oddzieliła się część stała i płynna)
    kilka kostek gorzkiej czekolady (ja uwielbiam tę 70% <3)

    Z puszki zebrać tylko stałą część mleczka i ubić na sztywną masę, można dosłodzić zmielonym na puder ksylitolem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
    Po całkowitym wystudzeniu tarty (najlepiej zostawić na noc w lodówce) udekorować kokosową śmietanką i roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego! :)

    Produkty użyte w przepisie:
    https://naturalniezdrowe.pl/maki/125-maka-kokosowa-1kg-5904730501880.html

    Zdjęcia załączam mailem :)

    Pozdrawiam świątecznie i trzymam kciuki za innych uczestników! :)

    Stasia
    stanislawafilip94@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooch! zapomniałam jeszcze dopisać, żeby przed wylaniem masy posmarować spód dżemem z czarnej porzeczki, daje fajne przełamanie :)

      Usuń
  15. Witam :)
    Przesyłam przepis na mój zdrowy deser wielkanocny, jaki gościł u mnie na świątecznym stole:


    Piernikowy Zając na Kokosie po wegańsku

    składniki:

    ciasto:
    2 duże banany
    1/2 szklanki oleju kokosowego EXTRA VIRGIN NATURALNIE ZDROWE
    2/3 szklanki mleka roślinnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru wanilinowego
    1 łyżeczka kardamonu
    1 op. przyprawy do piernika
    1 i 3/4 szklanki mąki kokosowej NATURALNIE ZDROWE
    1/4 szklanki ciemnego kakao naturalnego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    wiórki kokosowe do dekoracji

    kruszonka:
    2 łyżki mąki kokosowej NATURALNIE ZDROWE
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego

    polewa:
    2 łyżki margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki ciemnego kakao naturalnego
    2 łyżki wody niegazowanej



    przygotowanie:

    1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.

    2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej (wcześniej rozpuszczony i ostudzony) - porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.

    3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukier, cukier wanilinowy, kardamon, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.

    4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.

    5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.

    6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.

    7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.

    8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy do niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

    9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł - polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrawamy z niego kawałek, odkrawamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon.
    Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek.


    produkty ze sklepu wykorzystane w przepisie:

    https://naturalniezdrowe.pl/maki/125-maka-kokosowa-1kg-5904730501880.html

    https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html

    Pozdrawiam serdecznie życząc już po WESOŁEGO ALLELUJA! ;)
    Agata Waksmundzka MANTIS-KITCHEN
    modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo

    Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

    - 35 dag kaszy jaglanej
    - 6 średnich jabłek
    - 40 dag białego sera
    - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml
    - jajo
    - 2 lub3 łyżki ksylitolu
    - cynamon
    - sól

    Jeśli szukacie dobrej ceny i jakości kaszy, przypraw czy ksylitolu warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl

    1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie na durszlaku, potem przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić goryczki. W rondlu nastawiamy wodę ze szczyptą cukru w stosunku 1 porcja kaszy do 1 i 1/2 porcja wody, kaszę przekładamy do wrzącej wody, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż woda się wchłonie, zostawiamy pod przykryciem aby kasza "doszła " i ostygła.

    2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto.

    3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu:
    - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem
    - kasza jaglana wymieszana z dżemem
    - jedno jabłko + ksylitol i cynamon
    - ser biały
    - dwa jabłka + ksylitol i cynamon

    Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego.

    apetycznababeczka@wp.pl

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkt użyty w przepisie ze sklepu Naturalnie zdrowo to kasza jaglana https://naturalniezdrowe.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=kasza+jaglana&submit_search=

      Usuń
  17. Komosa z warzywami, czyli tabbouleh po mojemu

    Składniki:

    125 dag komosy ryżowej, quinoa
    1/2 długiego ogórka szklarniowego
    7-10 pomidorków koktajlowych
    1 cebula dymka razem z zieloną częścią
    1/4 cytryny
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    kiełki
    sól

    1. Komosę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy pod przykryciem. Ogórek i pomidory myjemy, kroimy w bardzo małą kostkę, dymkę i zieloną część cebuli kroimy w cienkie pióra.

    2. Warzywa łączymy z komosą, dodajemy oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy solą. Sałatkę podajemy z kiełkami.

    apetycznababeczka@wp.pl

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkt użyty w przepisie ze sklepu Naturalnie zdrowo to Qinona, komosa ryżowa https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/192-quinoa-komosa-ryzowa-biala-1kg.html

      Usuń
  18. Pierwsze, co nasuwa mi się na myśl, gdy pomyślę o zdrowym, wiosennym daniu, to przepyszne i tak długo wyczekiwane nowalijki! Najlepiej, żeby to danie wymagało jak najmniej czasu i zaangażowania, no bo jak usiedzieć w domu "przy garach", gdy już tak pięknie na dworze? :)
    Dlatego moją propozycją będzie szybka, lekka sałatka z nowalijek i kurczaka o kokosowym aromacie.
    Składniki:
    - nieduży filet z piersi z kurczaka,
    - mieszanka sałat - najlepiej domowych, wyhodowanych w ogródku bądź też na balkonie czy parapecie,
    - pęczek rzodkiewki - tak jak wyżej, najlepiej domowych,
    - domowe kiełki (polecam mieszankę lucerna-koniczyna),
    - olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki,
    - wiórki kokosowe - ok. 3 łyżki do obtoczenia kurczaka.
    Filet pokroić w kosteczkę, obtoczyć w wiórkach kokosowych wymieszanych z łyżką oleju kokosowego, wstawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni.
    Umytą i wysuszoną sałatę ułożyć w sporej szklanej misce, na to pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, upieczony filet z kurczaka i polać to wszystko łyżką oleju kokosowego. Na wierzch dekoracyjnie rozłożyć kiełki. Szybko i zdrowo :) Smacznego!
    https://naturalniezdrowe.pl/oleje/197-olej-kokosowy-200ml-nierafinowany-extra-virgin.html

    Dorota

    dorota.kosmala91@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiosenna sałatka moc witamin

    Składniki:
    1. 2 garście młodych liści mniszka lekarskiego
    2. 1 pomidor
    3. 1 ogórek
    4. 5 rzodkiewek
    5. Kulka mozzarelli
    6. Sól, pieprz
    7. 2-3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

    Sposób przygotowania:
    1. Liście mniszka namaczamy w osolonej, zimnej wodzie przez około 20 minut.
    Po tym czasie liście odsączamy i osuszamy je.
    2. Ogórka i rzodkiewkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    3. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    4. Mozzarellę kroimy w plastry.
    5. Wszystkie składniki dowolnie układamy na półmisku lub wkładamy do salaterki, posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy olejem kokosowym.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Orkiszowa szarlotka samo zdrowie

    Składniki:
    Ciasto:
    1. 700g mąki orkiszowej
    2. 400g margaryny
    3. 8 żółtek
    4. 130g brązowego cukru
    5. Łyżeczka proszku do pieczenia
    6. 3 łyżki wiórków kokosowych
    Nadzienie:
    1. 5 dużych, słodkich jabłek
    2. Łyżeczka cynamonu
    3. Łyżeczka brązowego cukru
    4. Garść rodzynek
    5. 1/2 szklanki wody
    Piana:
    1. 8 białek
    2. Łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    1. Papier do pieczenia
    2. Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:
    1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtka dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy margarynę, siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.
    2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Nadzienie:
    1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę.
    2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości.
    3. Dodajemy cynamon, rodzynki i cukier i dokładnie mieszamy.
    4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
    5. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy.
    6. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka.
    7. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na pianę.
    8. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 50-60 minut.
    9. Upieczoną i wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego! :)
    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    https://naturalniezdrowe.pl/maki/151-maka-orkiszowa-razowa-typ-2000-1kg-5904730501019.html

    OdpowiedzUsuń
  24. KOLOROWA, WIOSENNA PIZZA ORKISZOWA

    Składniki:
    - 200 g mąki orkiszowej
    - 30 g otrębów dowolnego rodzaju
    - jajko
    - pół małego jogurtu naturalnego
    - 15 g oliwy z oliwek
    - łyżka ziół prowansalskich
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżeczka soli ziołowej

    Farsz:
    - 200 g cukinii
    - 150 g piersi z kurczaka
    - 150 g kalafiora lub brokułu
    - 3- 4 ząbki czosnku
    - jajko
    - białko jajka
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/3 łyżeczki pieprzu
    - kulka mozzarelli
    - zioła prowansalskie
    - ostra papryka
    - świeża natka pietruszki

    Wykonanie:
    Mąkę i otręby łączymy z resztą składników, uzyskując ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się w dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, przekładamy do foremki i robimy kilka dziurek widelcem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy ok. 20 min. Potem studzimy. Gdy spód będzie się piekł, obieramy cukinię i ścieramy ją na dużych oczkach tarki, potem odsączamy. Teraz pora na farsz: pierś z kurczaka mielimy i wkładamy do miski z cukinią. Wbijamy jajko, dodajemy białko, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Mieszamy i przekładamy na ostudzony spód orkiszowy. Górę naszej tarty posypujemy utartą mozzarellą, a następnie układamy kawałki podgotowanego (10-15 min.) w lekko osolonej wodzie kalafiora (brokułu). Doprawiamy pizzę ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, układamy na niej listki pietruszki. Pieczemy całość w 180 st. przez 20 min., po czym kolejne 5 z użyciem termoobiegu.

    https://naturalniezdrowe.pl/maki/80-maka-orkiszowa-jasna-typ-700-10kg-naturalnie-zdrowe-5902721170541.html


    Smacznego!

    Karolina

    karolina2701@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  25. Moim ulubionym produktem w kuchni jest kasza jaglana. Gdyby odzwierciedlała prawdziwą wartość rzeczy, miałaby nie tylko kolor, ale i cenę złota. Ze wszystkich produktów jest zdecydowanie najzdrowsza. Jest jedną z najbardziej lekkostrawnych pokarmów zbożowych, ale jest też bogactwem witamin i składników mineralnych. Nie zawiera też glutenu. Dostarcza organizmowi cennej krzemionki ważnej nie tylko dla zdrowia, ale także dla urody, gdyż korzystnie wpływa na stan i wygląd skóry, włosów i paznokci. Zaleca się jako składnik diet oczyszczających. Można z niej wyczarować pyszne dania, zarówno słodkie jak i słone. Najlepiej zjadać ją na śniadanie. Taki posiłek wystarcza na długo, zaspokaja uczucie głodu. Ostatnio przyrządzam z kaszy jaglanej sernik, który nie tylko wybornie smakuje, ale też hamuje zapotrzebowanie na słodycze.
    SERNIK BEZ MĄKI, CUKRU I TWAROGU


    Składniki:
    - 200 g kaszy jaglanej
    - 50 g miodu,
    - 3 jajka
    - 500 ml kefiru
    - 2 garści żurawiny, rodzynek i wiórków kokosowych

    Wykonanie: Kaszę opłukać, aby pozbyć się zanieczyszczeń i posmaku goryczki. Wrzucić do garnka i zalać kefirem. Gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia nabiału, często mieszając. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, a żółtka utrzeć z miodem na jasny krem. Ostudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, wsypać bakalie i wymieszać z mikserem. Na koniec delikatnie dodać białka. Ciasto przelać do niewielkiej foremki. Piec ok. godz. w temp. 180 st. Dodając do 1/3 części ciasta łyżeczkę prawdziwego kakao, uzyskamy ciemny spód (wlewamy ją do foremki jako pierwszą). Gdy lekko zamieszamy- uzyskamy marmurek. Można dodać do ciasta banana lub starte jabłko z cynamonem uzyskując ciasto a'la jabłecznik.

    https://naturalniezdrowe.pl/kasze-i-ryz/175-kasza-jaglana-polska-1kg-naturalnie-zdrowe-5904730501446.html

    Karolina

    karolina2701@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  26. Omlet z komosą ryżową, orzechami i miodem lipowym.

    Składniki;
    3 łyżki komosy ryżowej
    3 jajka
    5 dag cukru trzcinowego
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    10 dag orzechów włoskich lub pekan
    łyżka miodu lipowego + do polania

    gorzka czekolada do posypania

    Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier i polewamy miodem a także posypujemy łyżką cukru. Mieszamy i zostawiamy aby zastygło.
    Komosę gotujemy w 250 ml wody około 10 min. Odcedzamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, resztę cukru trzcinowego a także jogurt. Wszystkie mieszamy ze sobą. Małą patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wlewamy masę a po 3 minutach smażenia wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą.

    Mój produkt wykorzystany to ; https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/200-quinoa-komosa-ryzowa-biala-500g-5904730501514.html

    Pozdrawiam serdecznie!
    Elka.
    elapolo@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Moja pierwsza propozycja to nietuzinkowa, wyborna orzechowa zupa, którą podaję z quinoą i świeżą kolendrą ( z podanych produktów wybieram komosę ryżową i olej kokosowy:-).
    Potrzebujemy:
    - 100 g komosy ryżowej - quinoy https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/192-quinoa-komosa-ryzowa-biala-1kg.html
    - 750 ml bulionu warzywnego
    - 200 g orzeszków ziemnych niesolonych https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/60-orzechy-ziemne-arachidowe-500g.html
    - 150 ml śmietany 30 %
    - 2 łyżki masła orzechowego
    - 250 ml mleka kokosowego
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 marchewki
    - 3 łyżki oleju kokosowego https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html
    - 100 ml wytrawnego wina
    - 1 por
    - 1 łyżka miodu
    - listki z jednej doniczka świeżej kolendry
    - sól himalajska różowa https://naturalniezdrowe.pl/dieta-i-zdrowie/29-sol-himalajska-rozowa-drobna-1kg-5904730501385.html
    - kolorowy pieprz i chili do smaku

    Quinoę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na oleju kokosowym. Po kilku minutach smażenia dolać wino i zagotować. Pora pokroić w plasterki i dodać do garnka z warzywami. Dolać bulion warzywny i miód. Całość gotować na wolnym ogniu około 6 minut. Następnie do zupy dodać prażone orzeszki ziemne, śmietanę, mleko kokosowe, masło orzechowe, posiekaną kolendrę i przyprawy. Całość gotować jeszcze około 15 minut. Zupę podawać z ugotowaną quinoą i dodatkowo posypać świeżą kolendrą.

    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja druga propozycja to curry z orzechów nerkowca, słodkich ziemniaków, fasolki szparagowej i tofu ( z podanych produktów wybieram orzechy nerkowca i olej kokosowy nierafinowany).
    Potrzebujemy:
    50 g oleju kokosowego https://naturalniezdrowe.pl/oleje/195-olej-kokosowy-900ml-nierafinowany-extra-virgin-5904730501590.html
    200 g twardego tofu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 cm świeżego korzenia imbiru
    1 łyżka mielonej kolendry
    1 łyżka przyprawy garam masala
    1 łyżka kuminu
    1 łyżka kopru włoskiego
    500 g słodkich ziemniaków
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka orzechów nerkowca https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/55-orzechy-nerkowca-cale-500g.html
    125 g strączków groszku cukrowego
    cytryna do podania

    Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. W woku rozpuścić olej kokosowy i wrzucić na niego pokrojone w kostkę tofu. Smażyć około 5 minut, aż do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Do woka po tofu wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 5 minut, dodać kolendrę, garam masalę, kumin i nasiona kopru. Po 1 minucie dodać pokrojone ziemniaki, orzechy nerkowca i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i całość gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone tofu i groszek cukrowy. Gotować jeszcze około 2 minut. Danie podawać z ćwiartkami cytryny.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy