Kokosowy torcik jaglany

08:44:00

Dziś mam dla Was przepis nieco bardziej złożony, ale warty każdej minuty włożonej w przygotowania. Kokosowy torcik jaglany skradł moje serce! Smakiem przypomina nieco sernik, jest naprawdę mocno kokosowy i w dodatku nie zawiera niezdrowych składników. Co ważne, będzie odpowiedni także dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Z pewnością pokochają go miłośnicy rafaello. Może zagości na Waszym wielkanocnym stole jako zdrowsza wersja słodkości? :) 




Składniki:
Spód:
30 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu można użyć jaglanych)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki melasy / miodu/ syropu z agawy
70 g mąki gryczanej
50 g oleju kokosowego
Masa jaglana:
3/4 szklanki (150 g) kaszy jaglanej
1 puszka (400 g) mleka kokosowego*
1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
3 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru amaretto lub Malibu**
szczypta soli
Pralinki kokosowe do dekoracji:
50 g kaszy jaglanej
1 łyżka miodu/syropu z agawy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
ok. 2-3 łyżek wody kokosowej pozostałej na dnie puszki
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
chipsy kokosowe

* Puszkę mleka schładzamy przed otwarciem około 12h w lodówce. Warto wybrać dobrej jakości mleko kokosowe o zawartości kokosa powyżej 75%. Używamy tylko stałej, gęstej części mleczka, a wodę kokosową z dna puszki wykorzystujemy do pralinek.
** można pominąć, jeśli ciasto będą jadły dzieci

Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli będzie się kruszyło, dolać odrobinę (1-2 łyżki) zimnej wody i zagnieść ponownie. Uzyskanym ciastem wylepić spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 8-10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Masa jaglana:
Kaszę umieścić w rondelku. Podprażyć na niewielkim ogniu, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Przelać wrzątkiem, odcedzić, ponownie umieścić w rondlu i zalać świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy). Dodać małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Pozostawić pod przykrywką do ostudzenia.

Ostudzoną kaszę umieścić w pojemniku blendera. Dodać gęstą część mleczka kokosowego, ksylitol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy i likier (opcjonalnie). Zblendować na gładką masę, przypominającą budyń. Warto użyć do tego celu wysokoobrotowego blendera kielichowego lub malaksera - w przypadku blendera ręcznego będzie to trwało nieco dłużej.

Masę jaglaną wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Pralinki jaglane:
Kaszę jaglaną ugotować jak wyżej, dodając do gotowania wodę kokosową pozostałą w puszce pod gęstą częścią mleczka. Kiedy będzie miękka, zblendować z pozostałymi składnikami. Schłodzić przez około pół godziny. Z masy formować kuleczki - mniejsze i większe, obtaczać je w wiórkach kokosowych.


Dekoracja:
Stężałe ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzchu ułożyć pralinki kokosowe (na przemian mała i duża). Środek torciku udekorować podprażonymi na suchej patelni wiórkami i chipsami kokosowymi. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

PS To ciasto nie jest wbrew pozorom trudne do wykonania, ale warto postarać się o składniki jak najlepszej jakości. Większość produktów, których użyłam w tym przepisie, pochodzi ze sklepu Naturalnie Zdrowe. Bądźcie czujni, gdyż niebawem na blogu pojawi się konkurs we współpracy z tym sklepem internetowym :)


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo zachęcająco! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda! Wymaga pracy, ale efekt nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy