Kakaowe gofry owsiano-jaglane

14:37:00

Kolejny przepis na zdrowe gofry, które przygotowałam na leniwe, urodzinowe śniadanie :) Chrupiące, owsiano-jaglane, z dodatkiem kakao. Podane z białym serkiem, granatem i bananem. Ach, takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)



Składniki na 2 sztuki:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego


Mleko lekko podgrzać wraz z cukrem lub ksylitolem. Zmiksować z jajkiem, płatkami, mąką, kakao, proszkiem do pieczenia. Odstawić na około 10 minut.
Gofrownicę dobrze rozgrzać, pędzelkiem rozprowadzić olej kokosowy. Wylewać porcjami ciasto i piec według wskazań gofrownicy (u mnie około 5 minut).
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały serek, banan i pestki granatu,

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Chyba muszę w końcu odkurzyć gofrownicę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnymi płatkami :) owsiane, gryczane, ryżowe też powinny się sprawdzić.

      Usuń
  3. Korzystałam z Twojego przepisu z tym, że zamiast kakao dodawałam zmielony młody jęczmień i wtedy ciasto nabrało fajnego zielonego koloru. Tylko ja robiłam standardowe gofry w moim dezalu a nie serduszka jak u Ciebie. Już jak jednego zjadłam to byłam pełna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tym młodym jęczmieniem :) Cieszę się, że smakowały!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy