Sernik z musem mango-brzoskwinia

09:56:00

Nie ma nic lepszego niż sernik, upieczony na spodzie brownie, z rewelacyjnym musem mango-brzoskwinia na samej górze. Nie potrafię się zdecydować, która warstwa jest moją ulubioną ;) Zdecydowanie warto zrobić ten sernik, jest pyszny! Kremowy i jednocześnie orzeźwiający. Nie jest łatwo się od niego oderwać..



Składniki:

Spód brownie:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
Sernik:
  • 1 kg sera, najlepiej kilkakrotnie zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić śmietaną 30%)
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
Mus:
  • 1,5 puszki brzoskwiń
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • pestki granatu do dekoracji

Spód:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Czekoladę roztopić z masłem, dodać szczyptę soli, lekko ostudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. Na koniec wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wym. 25x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.


Sernik:

Składniki na sernik powinny mieć temp. pokojową.

Ser zemleć. Zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Na końcu do masy wlać śmietankę lub mleko kokosowe i zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli. Bardzo delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość przelać na przestudzony spód. Piec przez około 1 godz. w 170 stopniach, aż masa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny (najlepiej przez całą noc).

Mus:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Brzoskwinie odsączyć z syropu (ale zachować go na później). Pół puszki pozostawić do dekoracji, pozostałą puszkę przełożyć do naczynia. Mango obrać, usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do brzoskwiń i zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na gładkie puree (można dodatkowo przetrzeć je przez sito, ale nie jest to konieczne). Dodać ok. 2-3 łyżki syropu z brzoskwiń oraz sok z cytryny, wymieszać. Dodać lekko przestudzoną żelatynę i zmiksować. 

Mus wylać na schłodzony sernik. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje - na ok. 2 godziny.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Trochę słońca w tym zimowym okresie to świętny pomysł :) Taki serniczek na pewno umili czas przy kawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo słonecznie, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham mango, więc to sernik dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Chciałabym wykonać sernik bo wygląda super ale chciałabym zmienić make na bardziej "zdrowszą" jak myślisz jaka powinna to być mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z mąką kokosową, jednak wtedy wystarczy dodać jej mniej (2 płaskie łyżki powinny wystarczyć). Myślę, że sprawdzi się też mąka ryżowa lub orkiszowa, ale typu 720 - im grubiej mielona mąka, tym spód będzie bardziej wyraźny, mniej gładki w strukturze.

      Można też spróbować zrobić zdrowy spód, jak w tym przepisie: http://www.planeta-smaku.pl/2016/12/sernik-na-zimno-z-chia-na-piernikowo.html?m=1

      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy