Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym

07:20:00

Kiedy tylko mam więcej czasu o poranku, staram się celebrować śniadania. Niedawny zakup gofrownicy bardzo mi w tym celebrowaniu pomaga ;) Tym razem postawiłam na wersję wytrawną, przygotowując gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym. Do ich wykonania wykorzystałam mąkę owsianą, przez co są nie tylko zdrowe, ale też naprawdę sycące! Ach, i spójrzcie tylko na te kolory. Od razu robi się jakoś tak bardziej wiosennie... :) 




Składniki (2 sztuki):

  • 50 g mąki (użyłam owsianej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko (do ciasta) + 2 jajka (sadzone)
  • 50 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju kokosowego
  • dowolne dodatki: ser feta, warzywa, hummus, sałata - wedle uznania


Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ostudzić.
Jedno jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtko, wodę/mleko, oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną oleju kokosowego. Wlać połowę ciasta i piec przez około 5 minut (lub w zależności od mocy gofrownicy - gofry muszą być chrupiące i zrumienione z wierzchu). W międzyczasie przygotować jajka sadzone i ulubione dodatki (u mnie pokruszona feta i rzodkiewka). Podawać na ciepłych gofrach.


Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Mmm wyglądają cudnie :) Ja takie gofry to bym chętnie na kolację zjadła, idealne by były <3

    OdpowiedzUsuń
  2. z tak ładnym śniadaniem przyjemnie zacząć dzień. pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jajko, które się rozpływa....<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że jeszcze takich gofrów nie jadłam. Zazwyczaj robiłam je na słodko. Jutro mam na drugą zmianę do pracy to spróbuję w moim dezalu przygotować takie cuda na śniadanie. Szpinak bardzo lubię więc pasuje mi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy