Wegańskie klopsiki z soczewicy

07:49:00

Nie wiedziałam, jak mam nazwać ten przepis. Kulki z soczewicy? Pulpeciki? Pieczone klopsiki? Jakkolwiek ich nie nazwać, wiem, że po prostu TRZEBA je zrobić! Są pyszne i proste do zrobienia, zdrowe i sycące. Zawierają dużo białka pochodzenia roślinnego i błonnika. Pieczone klopsiki z soczewicy będą odpowiednie dla wegan i nie tylko. Są świetne jako przekąska, np. z jogurtem greckim lub guacamole, ale też jako pożywny obiad (wystarczy podać je na ciepło z sosem i sałatką). Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Są naprawdę idealne!




Składniki na ok. 12 szt.:

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz,oregano, słodka papryka, cząber, majeranek, mielony imbir, curry - po 1/4 łyżeczki 


Orzechy i pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ostudzić, zmielić na drobną mąkę. 
Soczewicę opłukać, wrzucić do gotującej się wody, dodać ziele angielskie i liścia laurowego. Gotować przez około 20 minut, po czym dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować jeszcze trochę, aż soczewica będzie miękka. Odcedzić (jeśli nie wchłonęła całej wody) i ostudzić.Wyjąć ziele i liścia.
Mielone siemię lniane zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć razem przez kilka minut. Dodać szczyptę soli i pieprzu, wcisnąć ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażyć. 
W malakserze umieścić soczewicę, połowę zawartości patelni, siemię lniane, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zmiksować do połączenia się składników. Masę przełożyć do miski, dodać zmielone orzechy i słonecznik oraz pozostałą część cebuli i pieczarek. Dokładnie wymieszać dłońmi, aż masa będzie jednolita. 
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo skropionej odrobiną oleju. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia delikatnie obracając klopsiki. 
Podawać z ulubionym sosem na ciepło lub na zimno.


Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. ekstra! uwielbiam takie strączkowe klopsiki, pulpeciki, burgery, itp. - Twoje na pewno smakują świetnie, idealnie do sosu pomidorowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, sos pomidorowy tutaj bardzo pasuje :)

      Usuń
  2. Z zielonej soczewicy jeszcze nie robiłam, ale wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy