Rogale maślane

10:15:00

Zbliża się czas, kiedy na świeczniku stawiamy... rogale! :) I chociaż najwięcej słyszy się o tych świętomarcińskich, wypełnionych białym makiem i bakaliami, ja chciałabym Wam przedstawić nieco inną, prostszą wersję, wprost stworzoną na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Zostawiam przepis na maślane, drożdżowe rogale. Idealne solo lub w towarzystwie dżemu :) Nie martwcie się, jeśli nie będą wyglądały tak, jak te sklepowe. W tym tkwi cały ich urok!




Rogale maślane

Składniki (ok. 8 sztuk):
  • Rozczyn: 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 1/2 szklanki letniego mleka, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka mąki
  • Ciasto właściwe: 
  • 30 g cukru,
  • szczypta soli, 
  • 100 g masła, 
  • 2 żółtka, 
  • 450 g mąki pszennej
  • Dodatkowo: 
  • 50 g roztopionego masła, 
  • 1 jajko


Z drożdży, mleka, cukru i mąki robimy rozczyn, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawiamy na kilkanaście minut, aż podrośnie.
Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę i sól, wlewamy podrośnięty rozczyn, pozostały cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ostudzone masło. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60-80 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 kulki równej wielkości.
Każdą część wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm na kształt kwadratu. Dzielimy ciasto na dwa trójkąty, przecinając po przekątnej. Każdy trójkąt smarujemy roztopionym masłem i zwijamy od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Formujemy w rogala, podwijając boki do środka. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut, do zrumienienia.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Mniam mniam, wspaniale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie bardziej wolę takie rogale od marcińskich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak delikatnie i puszyście!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy