Sos paprykowy a'la ketchup

09:01:00

Kiedy zostałam poczęstowana słoiczkiem z tym ketchupem, od razu poprosiłam znajomego o przepis. Sos
paprykowy posmakował mi od pierwszego spróbowania :) Jest idealny - lekko pikantny, lekko słodki. Bardzo dobrze sprawdza się zarówno na kanapce, jak i w połączeniu np. z makaronem. Można też wyjadać go prosto ze słoiczka ;) To kolejny przepis, zaraz po ketchupie z cukinii, który warto wypróbować w tym sezonie. Bardzo polecam!




Składniki na 12 małych słoików:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 20 dag świeżej papryczki chili
  • 2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 l oleju
  • 40 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 przeciery pomidorowe po 200 g (w sumie 400 g)
  • 5 listków laurowych
  • 3/4 łyżki zmielonego pieprzu

Paprykę czerwoną i chilli umyć, pokroić na mniejsze kawałki (np. na ósemki). Z czerwonej papryki usunąć pestki. Czosnek obrać z łupin. Warzywa przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie posiadamy robota, można je bardzo drobno posiekać.

Zmielone warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać ocet, olej, cukier, sól i przeciery pomidorowe, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać listki laurowe i pieprz. Gotować jeszcze przez 15 minut. Gorący sos nakładać do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Witam,
    Czy paprykę należy obrać ze skórki? Dziękuję bardzo za odpowiedź
    Pozdrawiam,
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba :) Można zmiksować w całości, byle drobno (prawie na pastę).
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy