Ketchup z cukinii

15:46:00

No dobra, prawdziwy ketchup zrobiony jest z pomidorów, to wie chyba każdy. Ale co stoi na przeszkodzie, aby stworzyć też wersję cukiniową? ;) Ketchup z cukinii zamknięty w słoiczkach to moje niedawne odkrycie. Jest naprawdę smaczny i prosty w przygotowaniu, poza tym pozwala na wykorzystanie sporych ilości cukinii, których w tym roku nie zabrakło na mojej działce. To jak, próbujecie? :)




przepis znalazłam tutaj, podaję lekko zmodyfikowany

Składniki na około 5 słoików o poj. 200 ml:
  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg obranej cebuli
  • 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 3/4 szkl. octu 10%, 
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać. Odstawić na minimum 3 godz. (można także zostawić na noc w chłodnym miejscu). Powstały sok odlać, a cukinię z cebulą przełożyć do garnka. Smażyć na średnim ogniu (bez przykrywania!) ok 45 min. W tym czasie cukinia powinna się rozprażyć z cebulą. Następnie dodać cukier i ocet. Dusić jeszcze 20 min. często mieszając. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać jeszcze przez 5 min, żeby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładką masę. Gładki ketchup zagotować ponownie. Gorący przekładać do wyparzonych słoików.Odwrócić do góry dnem na 15 min, żeby zakrętki chwyciły. Można dodatkowo pasteryzować słoiki, gotując je w garnku wypełnionym wodą przez około 15 minut.

Koniecznie spróbujcie też ketchupu paprykowego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. ooo mniam !! Na pewno by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudny pomysł! Jestem niesamowicie ciekawa, jak smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się za ten ketchup już od zeszłego roku, może w tym mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy ketchup zdecydowanie wywyższa się nad każdym innym czekającym na sklepowej półce! świetne smaki w nim ukryłaś, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też w tym roku po raz pierwszy robiłam, bo zostałam obdarowana cukinią:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cukinie ściera się razem z pestkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli cukinia jest bardzo duża i ma duże pestki, to warto je wydrążyć. Jeśli jednak pestki są małe, to ścieramy razem z pestkami :)

      Usuń
    2. dziękuję bardzo za odpowiedź, właśnie gotuję ketchup :)

      Usuń
  7. Corka zrobila a dzis robię Ja .haha przepyszny 😆

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha-Małgorzata😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszy domowy ketchup jaki znalazlem w internecie! !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło czytać takie słowa, dziękuję za opinię i cieszę się, że posmakował :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy