Mini bruschetta

16:23:00

Sezon na pomidory staram się wykorzystać najlepiej, jak tylko mogę. Warto wykorzystać pomidory malinowe jako pyszną, prostą przekąskę i zrobić bruschettę z pomidorami. Takie małe grzanki sprawdzą się jako przystawka lub lekka kolacja.



Bruschetta z pomidorami
  • 1 bagietka
  • 1 pomidor malinowy 
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz, sól

Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Na talerz wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony czosnek i szczyptę soli. Każdą kromkę nacieramy tak przygotowaną oliwą. Układamy na ruszcie piekarnika i grillujemy przez około 5 minut.
Pomidora zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na plastry, wyjmujemy miąższ z pestkami, a resztę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, doprawiamy pieprzem, solą, posiekaną bazylią, octem balsamicznym i łyżką oliwy. Mieszamy. Nakładamy pomidory na zrumienioną bagietkę, po czym wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.

You Might Also Like

1 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy