FIT Batoniki a'la Snickers (bez cukru!)

09:13:00

Znacie to uczucie, kiedy na co dzień staracie się trzymać zdrowej diety, ale od czasu do czasu najdzie Was ochota na coś w stylu Snickersa? ;) Jeśli tak, to czytajcie dalej - dziś mam dla Was przepis na domowe batoniki a'la Snickers w zdrowszej wersji. Co to oznacza? Moje batoniki są bez cukru i bez masła, a wszystkie składniki użyte do ich wykonania można zakwalifikować do zdrowych produktów. Skład jest nieporównywalny z  kupnymi batonami, w których dominują syropy glukozowe, utwardzone tłuszcze roślinne i aromaty. Nie jest to wierna kopia Snickersa, ale jedno jest pewne - batony z tego przepisu wychodzą baardzo słodkie i baaardzo smaczne :) Niech Was jednak całkiem nie zwiedzie przedrostek FIT - jak każde słodycze, również i te batoniki należy spożywać z umiarem, bo swoje kalorie mają. Ale w tym przypadku skład jest na tyle dobry, że każda kaloria jest tego warta! Snickersy bez cukru? Tak, to możliwe!


FIT batoniki a’la Snickers (bez cukru) 

Składniki na ok. 8 szt. 
  • Spód: 
  • 60 g mąki kokosowej 
  • 40 g mąki owsianej 
  • 30 g ksylitolu 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka suszonych daktyli 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • ½ szklanki masła orzechowego 
  • ½ szklanki orzechów ziemnych 
  • szczypta soli 
  • Polewa*: 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki ksylitolu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mleka 

*można także użyć gorzkiej czekolady dobrej jakości 


Mąki wymieszać z ksylitolem i solą. Dodać olej kokosowy i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować je na wymiary keksówki o dł. 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można także wylepić dno foremki ręcznie). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wyjąć, ostudzić. 

Daktyle zalać gorącą wodą (około ½ szklanki). Postawić na małym ogniu i gotować, aż zaczną się rozpadać. Dodać olej kokosowy i zestawić z ognia. Zblendować na gładki krem, dodając orzeszki ziemne (można zostawić niewielkie kawałki orzechów w masie). 

Przygotować polewę: olej kokosowy umieścić w rondelku razem z ksylitolem. Podgrzewać,aż się rozpuści, po czym dodać kakao i energicznie mieszać. Na końcu dodać mleko, wymieszać i zestawić z ognia. Powinniśmy otrzymać lśniącą i gładką polewę. 

Na upieczonym spodzie rozsmarować masło orzechowe. Na to ułożyć masę daktylowo-orzechową. Wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą. 

Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na godzinę do zamrażarki). Kiedy zastygnie, ostrym nożem kroić na batoniki. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego!


You Might Also Like

8 komentarze

  1. Fajny przepis :) Zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Warto zaskoczyć gości taką słodką, zdrową przekąską :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ty mi tu takie rzeczy, a ja nie mogę :(
    wyglądają obłędnie <3 widziałam podobne już kilka razy na necie, boskość <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam nie możesz - przecież to fit batony :D

      Usuń
  4. Genialne! Uwielbiam fit przepisy :D na 100% zrobię! cudo!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Daj koniecznie znać, jeśli je wypróbujesz :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy