Burgery jaglane z botwinką

08:53:00

Kto z nas nie lubi burgerów? Od czasu do czasu nachodzi mnie niezwykła chęć na taki rodzaj obiadu. Czasem skuszę się na tradycyjnego, zrobionego z dobrej jakości wołowiny burgera, a czasem (chyba częściej), przyrządzam wegetariańską wersję. Dziś zapraszam na burgery jaglane z botwinką. Świetne na sezonowy, lekki obiad!







Burgery jaglane z botwinką

Składniki na 8 szt.:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (suchy produkt)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki soli, do smaku: pieprz, papryka słodka i szczypta chilli

Kaszę umieścić w rondlu, postawić na niewielkim ogniu i podprażyć przez chwilę. Następnie zalać wrzątkiem, przepłukać i odlać wodę. Zalać nową, gorącą wodą, tak, by sięgała ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Dodać szczyptę soli, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W razie potrzeby dolać nieco wody podczas gotowania. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Botwinkę dobrze opłukać i osuszyć. Osobno pokroić liście, a osobno łodyżki z buraczkami. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i chwilę podsmażać, po czym dodać do niej buraczki i łodyżki botwiny. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście botwinki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chilli.

W dużej misce wymieszać ze sobą kaszę i podsmażone warzywa. Dodać masło orzechowe lub tahini oraz siemię lniane. Całość bardzo dokładnie wymieszać rękami, aż masa stanie się lekko klejąca.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić niewielką ilością oleju. Formować niewielkie kotlety, lekko spłaszczać i układać na blaszce. Piec przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę.

Podawać z jogurtem naturalnym lub innym, ulubionym sosem.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ja burgerów mięsnych nie jadam, za to te wegetariańskie cieszą się w mojej kuchni dużą sławą :) Te przygotuję jako kolejne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę zmiaaany :)
    A ja ci powiem, że chyba częściej sięgam jednak po wołowego, ale takiego 100% :) najlepiej z domowymi bułkami jeszcze <3
    ale takim oto również bym nie pogardziła, oj nie :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy coś się stanie,jeśli nie dodam masła orzechowego/tahini?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burgery nie będą miały orzechowego/sezamowego posmaku, ale poza tym będzie brakowało im nieco spoiwa. Można zastąpić masło orzechowe dwiema łyżkami oleju.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy