Muffiny z rabarbarem i kruszonką

11:00:00

Szybkie i bardzo smaczne muffiny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych sprawdzą się doskonale w roli podwieczorku. Kwaśny rabarbar przyjemnie ożywia deser, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkowego charakteru. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie!




inspiracja: Moje Wypieki

Składniki na 12 sztuk: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki pszennej razowej 
  • 50 g płatków owsianych 
  • 110 g cukru 
  • 1 duże jajko 
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 laski rabarbaru
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki zimnego masła

Rabarbar pokroić w kostkę i odstawić.
W misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i razową, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugim naczyniu połączyć jajko z mlekiem i olejem. Wymieszać ze sobą obie masy, mieszając łyżką do połączenia składników. Dodać rabarbar i wmieszać do ciasta.
Składniki na kruszonkę zagnieść. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.

Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. świetnie się prezentują. W końcu muszę zrobić coś z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy