Muffinki

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Szybkie i bardzo smaczne muffiny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych sprawdzą się doskonale w roli podwieczorku. Kwaśny rabarbar przyjemnie ożywia deser, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkowego charakteru. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie!



inspiracja: Moje Wypieki

Składniki na 12 sztuk: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki pszennej razowej 
  • 50 g płatków owsianych 
  • 110 g cukru 
  • 1 duże jajko 
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 laski rabarbaru

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki zimnego masła
Rabarbar pokroić w kostkę i odstawić.
W misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i razową, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugim naczyniu połączyć jajko z mlekiem i olejem. Wymieszać ze sobą obie masy, mieszając łyżką do połączenia składników. Dodać rabarbar i wmieszać do ciasta.
Składniki na kruszonkę zagnieść. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.

Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj