Ciastka owsiane z bananem i jabłkiem

06:48:00

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Bez cukru - ten z owoców i miodu w zupełności wystarcza. Uwielbiam takie przekąski, a Wy? :) Idealny dowód na to, że bez mąki, cukru, jajek, mleka... też się da upiec coś pysznego! Jedno ciastko ma 90 kcal, ale przy tym wypełnione jest samymi zdrowymi składnikami. Polecam, tylko zróbcie od razu podwójną porcję :)




Składniki na 9 szt.


  • 100 g płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (85 g)
  • 1/2 banana (75 g)
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
Jabłko umyć, zetrzeć ze skórką na tarce. Banana rozgnieść widelcem na papkę, połączyć z jabłkiem, cynamonem, masłem orzechowym i miodem, wymieszać. W misce połączyć płatki owsiane, chia, siemię lniane i amarantus. Wlać mokre składniki i zagnieść rękami, aż do powstania jednolitej masy. Formować z niej kulki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko spłaszczać i układać na blaszce do pieczenia. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

Kaloryczność:
1 ciastko: 90 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz: 3,25 g
Węglowodany: 14,6 g
Błonnik: 2 g




You Might Also Like

8 komentarze

  1. Ostatnio właśnie edukowałam babcię z zakresu zdrowego przygotowywania deserów. Nie mogła uwierzyć, że zamiast jajek można dać banana, a z masłem i cukrem można się pożegnać zupełnie. Takie ciasteczka to właśnie dowód na to, że można w domu przygotować sobie smaczne przekąski, które są zdrowe i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, czasami takie się przydają jako przekąska w biegu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki mają piękny kolor!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siemię lniane zmielone czy w całości??

    OdpowiedzUsuń
  5. To niebywałe jak bez dodatku mąki, cukru, jajek, czy mleka można upiec tak ładnie wyglądające i smaczne ciastka owsiane. Na pewno warto przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy