Inne przekąski/ Pasty i smarowidła/ Przekąski

Chlebowe babeczki z pastą z awokado

Znudziły się Wam zwykłe kanapki? Można odmienić je w bardzo prosty sposób. Zamiast posmarować pastą kromkę chleba wystarczy zrobić z niej… babeczkę! Chlebowe babeczki zaskakują wyglądem, a pasta jajeczna z awokado stanowi pyszne i zdrowe wypełnienie. Bardzo polecam, idealne na śniadanie, na przekąskę lub na kolację 🙂

Składniki na 2 babeczki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka tahini
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Natka pietruszki
  • Listki bazylii

Przygotować chlebowe babeczki: odkroić skórkę z dwóch kromek chleba i delikatnie rozwałkować każdą kromkę, spłaszczając ją. Pozostałą kromkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Blachę do pieczenia muffinek wysmarować oliwą (2 dołki). Rozwałkowany chleb przełożyć do formy, dociskając boki i spód. Pokrojone grzanki umieścić na blaszce do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Przygotować pastę: jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić je z grubsza, przełożyć do blendera razem z awokado, sokiem z cytryny, tahini, solą i pieprzem. Zmiksować na pastę (kawałki jajek mogą zostać niezmiksowane). Cebulkę bardzo drobno posiekać i przełożyć do pasty, wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podpieczone babeczki chlebowe wyjąć z foremki. Wypełnić je pastą i posypać grzankami. Udekorować świeżą bazylią.

Oprócz pasty z awokado, zobacz też, czym można nadziać babeczki chlebowe:

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj