5 FIT przepisów na weekend majowy

17:27:00

Przekąski idealne na weekend majowy muszą spełniać kilka kryteriów. Przede wszystkim - łatwość przetransportowania, a co za tym idzie - łatwość spożycia bez konieczności ciągłego wycierania się serwetką ;) Po drugie - muszą to być przekąski pożywne, które zaspokoją nasz głód nawet po wyczerpującej wędrówce. No i przy tym chyba najważniejsze, żeby były po prostu smaczne! 
Nie sięgajmy po byle co. Przygotujmy zawczasu kilka zdrowych przekąsek i zabierzmy je ze sobą na wycieczkę, do lasu, do parku czy nawet do ogrodu. Oto moja propozycja 5 FIT przepisów na weekend majowy!

Pyszne, proste i sycące. Urozmaicą niejeden piknik!

 2. Babeczki z kaszy gryczanej

Pożywne i bezproblemowe w transporcie. Idealne na lunch lub przekąskę w podróży.


3. Orzechowe batony owsiane (bez masła i cukru)

Fantastyczna, energetyczna przekąska. Sprawdzą się szczególnie podczas aktywnych form spędzania czasu. No i są o niebo zdrowsze, niż kupne batony muesli.



4. Chlebowe babeczki  z pastą z awokado

Wystarczy zapakować je do lunchboxu i ruszyć gdzieś w plener. Kremowa pasta z awokado idealnie współgra z chlebowymi babeczkami!


5. Serniczki z truskawkami w słoikach

Świetny pomysł na deser na łonie natury. Wybierzcie tylko szczelne słoiczki, a nie będziecie musieli martwić się o ich zawartość :)


You Might Also Like

4 komentarze

  1. niestety pogoda nas nie rozpieszcza, o grillowaniu nie ma mowy, chyba że ktoś chce sie przeziębić lub zmoczyć. bardzo dobra alternatywna propozycja :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję :)
      U mnie na Śląsku słoneczko! Ale na grilla jeszcze bym się nie zdecydowała :)
      Pozdrawiam i życzę udanej majówki!

      Usuń
  2. Witaj.
    Wiem, że trochę nie w temacie ale, czy mogłabyś polecić mi jakiegoś robota kuchennego z opcją blendowania? Często przygotowuję posiłki z mielonych ziaren na pizzę lub orzechów dla masła orzechowego. Typowe sklepowe blendery szybko się przegrzewają i chciałbym kupić jakąś porządną maszynę :) Czy możesz polecić jakiś sprawdzony przez siebie model?

    Pozdrawiam
    Darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Darku,
      Niestety moje dotychczasowe doświadczenie z blenderami jest bardzo zróżnicowane. Sama przez długi czas mieliłam orzechy i ziarna na mąkę, używając do tego 30-letniego, wydawałoby się - niezniszczalnego malaksera moich rodziców. Niestety niedawno silnik w nim się spalił.
      Miałam też przygodę z blenderem ręcznym Zelmer. Wytrzymał 2 lata, po czym wysiadł (ale był przeze mnie intensywnie eksploatowany). Dobrze mielił orzechy na masło, jednak wymagało to czasu - dawałam mu chwilę przerw w trakcie miksowania, aby się nie przegrzał.
      Jestem także posiadaczką blendera kielichowego (również Zelmer), który niestety zupełnie nie nadaje się do dłuższego mielenia. Bardzo szybko się przegrzewa i pozostawia swąd spalenizny.
      Jeśli możesz zainwestować w sprzęt więcej pieniędzy - polecam rozejrzeć się za Vitamixem lub Termomixem. Kosztują majątek, ale mam wielu znajomych, którzy twierdzą, że są to maszyny niemal niezniszczalne :)

      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy