Pierogi szpinakowe

08:46:00

Początek marca to czas lekkiego zawieszenia. Jedną nogą tkwimy w zimie, drugą, coraz śmielej, w wiośnie. Nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na promienie słońca powodujące wzrost temperatury. Czekam na długie spacery, pączkujące drzewa i schowanie grubej kurtki na dnie szafy. Z tej tęsknoty zrobiłam pierogi w soczyście zielonym kolorze. To jedno z lepszych, bezmięsnych dań, które ostatnio próbowałam. Wyszły rewelacyjnie! Obawiałam się, że ciasto ze szpinakiem może być kłopotliwe - zupełnie niepotrzebnie. Zagniatało się bez problemu, a pierogi pozostały miękkie i zachowały intensywnie zielony kolor nawet po ugotowaniu. Z talerzem pełnym tych pyszności wiosna nie ma prawa chować się dłużej w ukryciu ;)



 Składniki:

  • Na ciasto
  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 200 g rozmrożonego szpinaku
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Na farsz
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Uwaga: część pierogów nadziałam tradycyjnym "ruskim" farszem, zrobionym z ugotowanych ziemniaków, sera białego i podsmażonej cebulki. Obie wersje były pyszne!



Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem na gładką papkę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wsypać sól i wbić jajko. Dodać szpinak i olej, zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę ciepłej wody.
Wyrabiać przez około 5 minut, po czym uformować z ciasta kulę i przykryć ją ściereczką. Odstawić na około godzinę.

W tym czasie przygotować farsz: szpinak umieścić w garnku i rozmrozić na średnim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i parmezanem. Odstawić do czasu przygotowania pierogów.

Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wykrawać z nich koła. Na środku każdego nakładać łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejać pierogi.

W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać pierogi na wrzątek, lekko zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez około 5-7 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch.

Podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!


You Might Also Like

5 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany,to te pierogi, które urzekły mnie od pierwszego wejrzenia <3 ten kolor... A jak musiały dobrze smakować! Iście wiosenne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy