- Na ciasto
 - ok. 400 g mąki pszennej
 - 200 g rozmrożonego szpinaku
 - 1 duże jajko
 - szczypta soli
 - 2 łyżki oleju
 - Na farsz
 - 400 g mrożonego szpinaku
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki sera mascarpone
 - 2 łyżki startego parmezanu
 - sól i pieprz do smaku
 
Uwaga: część pierogów nadziałam tradycyjnym „ruskim” farszem, zrobionym z ugotowanych ziemniaków, sera białego i podsmażonej cebulki. Obie wersje były pyszne!
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem na gładką papkę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wsypać sól i wbić jajko. Dodać szpinak i olej, zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę ciepłej wody.
Wyrabiać przez około 5 minut, po czym uformować z ciasta kulę i przykryć ją ściereczką. Odstawić na około godzinę.
W tym czasie przygotować farsz: szpinak umieścić w garnku i rozmrozić na średnim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i parmezanem. Odstawić do czasu przygotowania pierogów.
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wykrawać z nich koła. Na środku każdego nakładać łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać pierogi na wrzątek, lekko zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez około 5-7 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch.
Podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!







Brak komentarzy