Jaglany jabłecznik kokosowy

07:30:00

Jabłecznik bez mąki? Tak, to możliwe! Ostatni eksperyment zrodził się w momencie, gdy ugotowałam kaszę jaglaną (no dobra, dużo kaszy) i nie do końca wiedziałam, jak ją spożytkować. A może by tak zrobić ciasto? Brownie jaglane już było, przydałoby się coś... jasnego ;) Takim sposobem wybór padł na jaglany jabłecznik kokosowy. Nietypowe, ale bardzo smaczne ciasto. Dobrze zmielona kasza jest praktycznie niewyczuwalna, ale zapewnia bardzo fajną, wilgotną konsystencję całości. Ten jabłecznik wyszedł całkiem w stylu fit - bez glutenu i bez laktozy. Zdrowo i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej!


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru*
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa jabłkowa:
  • ok. 500 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • Kruszonka kokosowa:
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można użyć innej)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
* można zastąpić zdrowszą alternatywą, np. ksylitolem, miodem lub syropem z agawy

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać pozostałe przyprawy i cukier, dusić przez około 10 minut, mieszając. Przestudzić.

Ugotowaną kaszę lekko przestudzić. Dodać do niej olej kokosowy, cukier, wanilię, wiórki kokosowe i sok z cytryny i zmiksować wszystko przy pomocy blendera - masa powinna być gładka. Dodać jajko i żótko oraz proszek do pieczenia, zmiksować. 

Tortownicę o śr.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Na dno wyłożyć 3/4 masy jaglanej, na to wyłożyć jabłka i przykryć pozostałą masą jaglaną. Przygotować kruszonkę, łącząc w miseczce olej, mąkę, cukier, wiórki i sól. Posypać nią jabłecznik. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, do zrumienienia. Przed krojeniem najlepiej wystudzić całkowicie.
Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Przepadłam na samą myśl o tym, jak to ciasto smakuje - musi być obłędne! Założę się, że cała moja rodzina oszalałaby na jego punkcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem, czy fit bym to nazwała, ale faktycznie bez glutenu, bez laktozy! :)
    Fajna opcja, uwielbiam nowe smaki i z wielką chęcią skusiłabym się na kawałek.. może dwa? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro skusiłabyś się na więcej niż kawałek (a trzymasz "czystą" dietę), to znaczy, że jest dobrze! :D
      wszystko zależy od tego, jaką definicję słowa fit przyjmiemy :) każdy deser, nawet ten najzdrowszy, może być tuczący jeśli przesadzimy z ilością. Fit to dla mnie określenie jedzenia pełnowartościowego :)

      Usuń
  3. Zrobiłam i jest pyszny!! Tylko jak go przechowywać? W lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje! :) Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, chyba, że nie zostanie zjedzony w ciągu 2-3dni - wtedy lepiej trzymać go w zimnie :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakuje! :) Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, chyba, że nie zostanie zjedzony w ciągu 2-3dni - wtedy lepiej trzymać go w zimnie :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakuje! :) Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, chyba, że nie zostanie zjedzony w ciągu 2-3dni - wtedy lepiej trzymać go w zimnie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy