Granola jabłkowa bez cukru

07:00:00

Jakie są wytyczne najlepszej granoli? Według mnie, jest kilka kryteriów. Musi być w niej DUŻO orzechów, musi być dobrze wypieczona - tak, by tworzyła przyjemnie chrupiące, większe "grudki". Najlepiej, by zawierała w składzie tylko to, co niezbędne. Domowa granola jabłkowa to mój mały eksperyment, który spełnił wszystkie wymienione wyżej kryteria. Zero podejrzanych dodatków, zero niepotrzebnego cukru. Przyznaję, że nie byłam przekonana, czy mus jabłkowy nada odpowiedni efekt - najbardziej obawiałam się, że rozmiękczy płatki, tworząc coś na kształt wilgotnej owsianki. Nic bardziej mylnego! Osiągnęłam cały słoik chrupiącej, naturalnie słodkiej granoli. Jeśli jednak wolicie słodsze muesli, nic nie stoi na przeszkodzie, by do granoli dodać nieco miodu. Ja polecam Wam wersję podstawową, jest pyszna!




Składniki na 1 pojemnik o poj. 750 ml:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (u mnie: laskowe, ziemne, nerkowce, brazylijskie i migdały)
  • 1/2 szklanki mieszanki pestek i ziaren (u mnie sezam, słonecznik, siemię lniane)
  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła orzechowego


Jabłko umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do niego cynamon, masło orzechowe oraz olej, a następnie zblendować na papkę. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masę jabłkową i dobrze połączyć za pomocą łyżki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią mieszankę owsiano-orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30 minut, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się podpiekła (i nie przypaliła). Upieczoną pozostawić do ostudzenia, następnie przełożyć do szczelnego słoika i przechowywać w suchym miejscu przez kilka dni.
Podawać z jogurtem lub mlekiem.
Smacznego!


Zobacz też pozostałe przepisy na granole, które pojawiły się już na blogu!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Żadna granola ze sklepu nie dorównuje tej domowej... A taka jabłkowa musi być przyjemnie słodka i mocno pachnąca <3 robię ją niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żadna granola ze sklepu nie dorównuje tej domowej... A taka jabłkowa musi być przyjemnie słodka i mocno pachnąca <3 robię ją niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  3. już dawno nie robiłam granoli, a takowa co chwilę "Za mną chodzi", bo przecież czasem najdzie ochota by coś schrupać, a granoli brak! to skandal… czas ją zrobić :) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Rzeczywiście, warto mieć taką granolę do chrupania w zasięgu ręki :) A przepis jest naprawdę prosty i godny polecenia:)

      Usuń
  4. jak to, jak to.. cudo widzę! :)
    Uwielbiam takie połączenia.. <3
    często zamiast cukru dodaję syropu z agawy lub klonowego, ale tutaj widze totalny sugarfree- chwali się! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy