Owsiano-orzechowe kulki kakaowe

06:19:00

Kuleczki owsiane, słodzone daktylami, wzbogacone o orzechy i kakao. Idealna przekąska dla a) studentów, którzy właśnie zużywają mnóstwo energii na wkuwanie materiału z całego semestru, b) dla sportowców, którzy muszą uzupełnić deficyt kalorii po treningu, c) dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść słodką przekąskę, ale dbają o zdrową dietę. Są boskie! A ich zrobienie to żadna filozofia. 


Składniki na ok. 6 szt.:
  • 50 g daktyli
  • 25 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki kokosowej (można pominąć lub użyć wiórków kokosowych)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka, u mnie ryżowe
  • 1 łyżeczka kakao

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić je i zmiksować. W naczyniu blendera umieścić daktylowy krem i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na dość zwartą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki na około 30 minut i zajadać :)


Zobacz też: 

You Might Also Like

6 komentarze

  1. zdecydowanie najlepszy pomysł gdy najdzie ochota na coś słodkiego czy też śniadanie w formie.. deseru <3

    OdpowiedzUsuń
  2. super:) takie zdrowe i słodkie małe co nieco:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja kupiłam podobne za 7 zyla za sztukę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, a tutaj za 7 zł mogłabyś zrobić podwójną porcję :D

      Usuń
  4. A czy jak nie dodam masła orzechowego to też wyjda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe jest czymś, co skleja masę - dzięki temu można z niej formować kulki. Powoduje też, że trufelki zastygają w dość zbitą masę. Można spróbować bez niego, jednak wtedy przydałaby się chociaż łyżka czegoś "mokrego" - może to być miód (ale z nim ostrożnie, bo daktyle są wystarczająco słodkie), może być olej kokosowy lub ewentualnie nieco więcej mleka.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy