Owsiana tarta ze szpinakiem i brukselką

09:27:00

Tarta ze szpinakiem pojawiła się na blogu już w różnych odsłonach: szpinakowo-cebulowa, pełnoziarnista, z pieczarkami i serowym beszamelem, czy na spodzie z kremowego serka. Dziś do tego grona tart dołącza jeszcze jedna - z owsianym spodem, szpinakiem i brukselką. Dla jednych to koszmar dzieciństwa, dla mnie - wspaniałe połączenie. Nic nie poradzę, że tak lubię te zielone warzywa :) Wersja, którą dzisiaj przedstawiam jest naprawdę pyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!




Składniki:


  • Spód:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 55 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 1 por, tylko biała część
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g sera żółtego
  • garść oliwek zielonych
  • 10 dag brukselki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • suszone oregano
  • pieprz i sól do smaku

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z mąką żytnią, solą, masłem i jajkiem. Dolać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulkę i pora, aż lekko zmiękną i się zeszklą. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyć jeszcze chwilę. Zawartość patelni wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz oregano. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (śr.28cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 15 minut.
Brukselki zblanszować. Ostudzony farsz szpinakowy połączyć z jajkami i jogurtem. Dodać posiekane oliwki oraz starty ser i wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć brukselki. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 30 minut.
Podawać na zimno lub ciepło.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Nigdy nie probowałam połaczenia szpinaku i brukselki, moze być ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę całą, ale bez brukselek, to chyba jedyne warzywo, którego nie lubię;PP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brukselki są na wierzchu, możesz je zrzucić :D

      Usuń
  3. a ja właśnie nie wiem, czy lubię bo to działa jak tabu ze szpinakiem: wszyscy myślą, że nie lubią, bo najczęściej źle przyrządzone jedli :D
    także no.. trzeba uważać, a że tartę kocham, to no.. biorę w ciemni, jakby co to faktycznie zrzucę :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy