Zapiekanka z serowym beszamelem

06:51:00

W ramach poświątecznego czyszczenia lodówki powstała taka oto zapiekanka. Kolorowe warzywa i resztki pieczonego indyka zapiekane pod pysznym, serowym beszamelem - to moja dzisiejsza propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Jeśli zostało Wam mięso po świętach, wykorzystajcie je w ten sposób. Jeśli akurat nie macie pieczonej wędliny, nic nie szkodzi - podsmażona pierś z kurczaka sprawdzi się idealnie. 


Inspiracja: program Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 mała cukinia
  • 1 nieduża marchewka
  • 300 g mięsa (pozostałego z wcześniejszego obiadu lub np. piersi z kurczaka)
  • 2 kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Beszamel
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta - kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego

Marchew obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Brokuła i kalafiora umyć podzielić na różyczki. Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką w cienkie plastry. Wszystkie warzywa (prócz cukinii) zblanszować (w posolonym i posłodzonym szczyptą cukru wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Można także wykorzystać do zapiekanki lekko podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Dodać mąkę, wymieszać i wlać mleko. Energicznie mieszać trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Dodać starty żółty ser i wymieszać, aż się rozpuści.
Zapiekankę zalać sosem (można też dodatkowo posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ale pięknie wygląda! Zawsze jak mam ochotę na zapiekankę, to idę na łatwiznę, kupując "Pomysł na...", bo wydaje mi się, że nigdy tak dobrze nie przyprawię. Ale sos beszamelowy i mozzarella to jest to. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że też kiedyś sięgałam czasem po takie gotowe sosy. Ale definitywnie mi przeszło, od kiedy przeczytałam skład :) Domowe zapiekanki nie są wcale trudne. Ważne, żeby dobrze je doprawić i "nawilżyć" - beszamel sprawdza się bardzo dobrze :)
      Polecam i pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy