Piernik marchewkowy z czekoladą

07:07:00

Najwyższy czas na to, by w całym domu pachniało korzennymi zapachami! Dziś przedstawiam Wam przepis na jeden z najlepszych i najprostszych zarazem ciast, które z powodzeniem sprawdzą się na świątecznym (lub okołoświątecznym) stole. Piernik marchewkowy jest po prostu cudowny! Miękki, lekko wilgotny, puszysty - po prostu nie da się go nie lubić :) Do środka dodałam kawałki gorzkiej czekolady, a wierzch udekorowałam polewą. Koniecznie spróbujcie i Wy!




inspiracja: Gotuję, bo lubię, podaję z moimi modyfikacjami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej*
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
* ja dałam 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki kokosowej, polecam!


Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kremówki lub mleka
  • 1 łyżka masła

Do misy miksera wsypać cukier, wbić jajka i dodać miód. Miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, stopniowo dodając olej cienką strużką. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszyć obroty i dodać suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika). Zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia  i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Gdy składniki się roztopią i połączą, zestawić z ognia i tak przygotowaną polewą polać piernik. Można dodatkowo udekorować posypką.


Smacznego :)

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Wspaniały piernik ! Takiego jeszcze nie jadłam ale wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, czekałam na coś w tym stylu! Myślisz, że w keksówce też da rade, niestety nie mamy w domu takiej formy 20x20.
    A i czy miód rzepakowy, który jest zdecydowanie bardziej zbity od miodu wielokwiatowego się nada czy jakoś zmienić proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W keksówce też oczywiście można upiec, ale możliwe, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia do 60 min. Miód wielokwiatowy będzie ok :)

      Usuń
  3. Ależ on musi być pyszny<3

    OdpowiedzUsuń
  4. kuurka.. piernik, marchewka.. cudo! <3 to musi cudownie pachnieć i smakować jak niebo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy