Pierniczki z kokosową nutą

16:12:00

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku nieco je unowocześniłam, dodając do ciasta mąkę kokosową obok zwykłej, pszennej. Wyszły z tego wspaniałe, kruche pierniczki, które nie rosną zbyt mocno - przez co ładnie zachowują wycięte kształty. Lekko kokosowy posmak obok korzennych przypraw sprawia, że jest w tych pierniczkach coś niezwykłego. Jeśli nie macie mąki kokosowej, możecie też spróbować ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, powinno się udać :)



inspiracja: Modern Taste

Składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 200 g miodu

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Mąkę pszenną, kokosową, przyprawę do piernika, sodę, sól i kakao wymieszać w misce. Dodać jajko, miód i masło. Zagnieść ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać pierniczki. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem, bez konieczności zachowania dużych odstępów. Piec w 180°C przez ok. 10 min. Ostudzić i przełożyć do puszki lub polukrować.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przez mąkę kokosową a pewno nie trzeba było czekać, aż zmiękną :D
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy