Zupa krem z soczewicy i marchewki

16:04:00

Soczewica i marchewka komponują się ze sobą idealnie, o czym przekonałam się już wielokrotnie (np. w pasztecie, czy pierogach). Przyjemnie słodkie, słoneczne barwy sprawdziły się także w roli zupy-kremu. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! Wystarczy 25 minut i będziecie mogli rozkoszować się tym pysznym smakiem. Zakochacie się, możecie mi wierzyć na słowo :)





Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz - do smaku
  • grzanki, sezam lub orzechy do podania
Cebulę posiekać. W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w plasterki, obraną marchew. Podsmażać przez kilka minut, mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, przykryć garnek i postawić do małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie 
miękkie. Zdjąć zupę z ognia  zmiksować blenderem na gładki krem, Doprawić do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. pyszna, pożywna zupa, która zdecydowanie powinna zagościć u każdego w jesiennym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor.. a smak na pewno by mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie zupa z soczewicy trochę jak grochówka smakuje, więc wolę w burgerach..
    ale ten kolor! :) mmm.. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Namawiać mnie na tą zupkę dwa razy nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy