Ciasto wiewiórka

07:00:00


Często powtarzam, że w poprzednim wcieleniu musiałam być wiewiórką - moja dieta spokojnie mogłaby opierać się na orzechach, a moje włosy niejednokrotnie dają w słońcu rudą (lub jak to wolę określać - ciepłobrązową) poświatę ;) Nie mogłam więc nie skusić się na to ciasto! Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu. Wypełnione orzechami i jabłkami. Najlepszy pomysł na deser!




Przepis zaczerpnięty z programu "Ewa Gotuje", z moimi zmianami.

Składniki:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki (dodałam pół na pół pszenną i razową)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju
  • 3 jabłka 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • cukier puder do dekoracji


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do masy jajecznej wsypywać na zmianę trochę suchych składników i wlewać trochę oleju, miksując.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta. Wsypać orzechy i wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do prostokątnej formy o wym. 25x35 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



You Might Also Like

5 komentarze

  1. To ciasto... wygląda niesamowicie! Kawałki jabłek w środku i cynamon - idealne! :) O, w takim razie chyba ja też należałam do gatunku wiewiórowatych, jeśli ilość zjadanych orzechów jest tego wyznacznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o tym cieście same dobre opinie! wygląda świetnie, jeszcze z orzeszkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile oleju bo nie ma w spisie składników??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 150 ml, dziękuję za zwrócenie uwagi. Już dopisałam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam korzenny zapach i smak :)

    Zapraszam do mojego kącika kulinarnego:
    http://artspektrum.blogspot.com/search/label/KUCHNIA

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy