Zupa krem z batatów, selera i marchewki

06:30:00

Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca, kremowa zupa w słonecznym kolorze, kiedy za oknem szaruga. Poprawia nastrój lepiej niż pudełko czekoladek (i nie szkodzi naszej figurze!). Zupa krem z batatów, selera i marchewki to mój ostatni, bardzo udany eksperyment. Polecam, jest pyszna!




Składniki:
  • 300 g batatów
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 l bulionu
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: 1/2 łyżki soli, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta imbiru, szczypta chilli, szczypta gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonej kolendry

Batata i marchew umyć i obrać. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, postawić na średnim ogniu.
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Selera obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażać przez kilka minut. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni dodać do garnka z batatem i marchewką, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
Zupę zblendować przy pomocy blendera ręcznego na gładki krem. Dodać mleko i wszystkie przyprawy. Podawać z ulubionymi dodatkami - pieczywem, grzankami lub pestkami dyni, albo udekorować gęstym jogurtem i posypać zmielonymi orzechami (jak u mnie).

You Might Also Like

9 komentarze

  1. idealna na coraz chłodniejsze jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Batat i marchewka to dwiw moje pomarańczowe słabości, może i selerowi uda się mnie oczarować w towarzystwie tamtych :) zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej kombinacji seler jest mało wyczuwalny, więc warto spróbować! :)

      Usuń
  3. Mniam, zjadłabym miseczkę :) Bardzo lubię takie rozgrzewające kremy, a takie połączenie warzyw musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i właśnie zjedliśmy. Pyszna. Dodałam jeszcze miksowanej ciecierzycy - mojego ulubionego zagęstnika do zup. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tą ciecierzycą! :)Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy