Pudding cytrynowy

08:30:00

Czasem mam ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie... niesłodkiego. Jak to pogodzić? ;) Wypadkową będzie cytryna ukryta w puszystym deserze. Pieczony pudding cytrynowy to jedna z takich propozycji, która idealnie nadaje się na popołudniowy deser do kawy czy herbaty - wszak pieczemy go w... filiżance! Świetny pomysł na błyskawiczne podzielenie ciasta - każdy dostaje swoją osobistą porcję :) Puddingi pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu są niezwykle puszyste i delikatne, ale nie suche. Po prostu pyszne!






Składniki na 4 porcje*:

  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 120 g drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
*użyłam filiżanek o pojemności ok. 180 ml

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 4 filiżanki i posmarować je delikatnie masłem.

W naczyniu połączyć ze sobą roztopione i schłodzone masło, sok i skórkę cytrynową, mleko, żółtka i cukier. Zmiksować do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać do cytrynowej masy na początku 2 łyżki piany, delikatnie wymieszać łopatką i dodać pozostałą część piany. Bardzo delikatnie wymieszać masę, by zachować puszystą strukturę.
Przełożyć ciasto do przygotowanych filiżanek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Naczynia z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wypełnić ją gorącą wodą tak, by sięgała do połowy filiżanek. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż puddingi lekko urosną i przyrumienią się. Wyjąć filiżanki z wody i odstawić do wystudzenia. 
Przed podaniem puddingi posypać cukrem pudrem i skórką cytrynową. 


Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Aż mi zaburczało w brzuchu...
    Uwielbiam cytrynowe smaki w deserach!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudowny! Uwielbiam wszelkie cytrynowe słodkości, od samego lemon curd zaczynając :) Zapisuję ten przepis, pewnie mi się przyda :D
    PS: piękne filiżanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do spróbowania - jeśli lubisz cytrynowe smaki, to na pewno przypadnie Ci do gustu ten pudding! :)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam puddingu, ale ten opis zachęca, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam! Są bardzo łatwe do zrobienia :)

      Usuń
  4. Wyglądają tak delikatnie i puszyście, muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłednie ! Już czuje ten zapach...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przypomniało mi troszku biszkopt, ale chyba mi się wydaje..
    Z wielką chęcią spróbowałabym tego cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wydaje Ci się, porównanie z biszkoptem jest tutaj jak najbardziej wskazane :)

      Usuń
  7. Fantastyczny deser :) Lubię takie słodko-kwaśne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy